pixabay.com

Za doručak se može reći da je najvažniji obrok i on predstavlja preduslov za bolji početak dana. Statistika pokazuje da preko 50 odsto ljudi uopšte i ne doručkuje, stoga je značajno konstantno spominjati važnost ovog obroka.

Preskakanjem doručka neizbežan je umor u toku dana, jer vaše telo i mozak ne dobijaju neophodnu energiju za funkcionisanje.

Najčešće se to nadomesti kafom, cigarom ili nekim slatkišem, međutim to može nakratko odložiti glad, ali svakako nije pametan izbor. Nepravilan doručak sa sobom nosi i prejedanje za ručak što takođe nije poželjno za vaše zdravlje.

Uglavnom je izgovor nedostatak vremena za pripremu i žurba, ali to nije opravdanje jer kvalitetan i zdrav doručak može se pripremiti za nekoliko minuta.

Preskakanje vodi u umor

Pravilan doručak uključuje mlečne proizvode, kao odličan izvor kalcijuma i proteina. Integralna peciva i pahuljice su takođe poželjna kao kompleksni izvor ugljenih hidrata.

Potrebno je ujutru konzumirati voće i povrće zbog vitamina i minerala.

Redovnim jutarnjim obrokom stimulišete metabolizam, na taj način šaljete svom telu signale da može da troši “gorivo”, dok preskakanjem telo prelazi na “štednju” i troši manje kalorija.

Osobe koje preskaču doručak sklonije su gojenju i imaju veći indeks telesne mase.

Ponekad je ujutru i sama pomisao da nešto sem kafe i soka unesete u sebe mučna, ali i za to postoji rešenje – zdravi šejk. S njima lagano privikavajte organizam na jutarnji unos hrane

Hrana je glavni izvor energije za čoveka, ako organizam ujutru dopunimo energijom, bićete živahniji i poletniji ceo dan.

Ako ne doručkujete, telo će “pregladneti”, te ćete imati veću potrebu za grickalicama i natrpavanjem prilikom ručka ili večere.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here