Izbor Irineja ima sudbinsku simboliku

0

Novoizabrani patrijarh srpski Irinej je rekao da je njegov izbor bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora.

 

"Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", rekao je vladika Irinej neposredno po izboru.

 

Episkop bački Irinej Bulović, jedan od trojice kandidata, je izjavio je da je novi patrijarh srpski Irinej Gavrilović izabran "apostolskim žrebom" i da je bilo svega četiri kruga glasanja.

 

Episkop bački je po izboru novog patrijarha SPC rekao novinarima da je izbor tekao harmonično u atmosferi bratske ljubavi svih učesnika Sabora i da je SPC dobila dostojnog naslednika patrijarha Pavla.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je vladiki niškom Irineju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, sa željom da deluje na dobrobit Crkve i naroda.

 

"Vaše preosveštenstvo, povodom Vašeg izbora na patrijaraški tron, želim da Vam prenesem čestitke sa iskrenim željama da učinite sve što je u Vašoj moći na dobrobit Crkve i naroda. Kao predsednik Republike iskreno se nadam da ćemo nastaviti da sarađujemo na dobro svih i na izgradnji boljeg i pravednijeg društva za sve građane Srbije", navedeno je u Tadićevoj čestitki.

 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je episkopu niškom Irineju izbor za patrijarha SPC, izrazivši uverenje da je njegov izbor priznanje njegovim zaslugama na negovanju istinskih vrednosti hrišćanstva i pravoslavlja.

"Ubeđen sam da će pod Vašim rukovodstvom SPC nastaviti da doprinosi jačanju duhovno- etičke vrednosti i sloge među konfesijama u našem društvu", naveo je Cvetković. Premijer je izrazio nadu da će mudrost i razboritost vladike Irineja doprineti učvršćivanju mira, dostojanstva i sloge među građanima Srbije.

 

Čestitke novoizabranom srpskom patrijarhu irineju uputila je i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. "Uverena sam da su pravoslavni vernici i građani Srbije dobili dostojnog naslednika patrijarha Pavla i da ćete, svojom poznatom rečitošću i otvorenim pristupom, uspešno voditi pravoslavni srpski narod". Ona je patrijarhu Irineju uputila najtoplije želje da, uz podršku ostalih episkopa srpskih, vizionarski vodi SPC i širi duh pravoslavlja u Srbiji i u svetu.

 

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je danas Srpskoj pravoslavoj crkvi, sveštenstvu i vernicima izbor Irineja niškog za 45. poglavara SPC s verom da je, kako kaže, napravljen dobar izbor. Zukorlić smatra da novi patrijarh predstavlja nekoga ko može objediniti sva stremljenja unutar SPC. "Pred novim patrijarhom su, svakako brojni izazovi. Mislim da će biti jako važno da novi poglavar SPC nađe pravu meru odnosa sa državom, odnosa sa ostalim crkvama i vjerskim zajednicama", rekao je Zukorlić. "Poznato je da je SPC, pored svog duhovnog, religijskog kapaciteta, itekako, ima i politički značaj. Pripadnici Islamske zajednice prate i zainteresovani su za sva dešavanja u SPC, uključujući i izbor patrijarha", kazao je Zukorlić.

 

 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je telefonom vladiki Irineju niškom izbor za novog patrijarha srpskog, saopštila je pres-služba ruskog patrijarha. Ruski patrijarh je novom srpskom patrijarhu poželeo božju pomoć u obavljanju najviše dužnosti. "Saborni razum SPC, vođen Svetim duhom, izbarao Vas je za naslednika njenih premudrih predstavnika koji su u različita vremena radili na izgradnji duhovnog doma srpskog pravoslavlja", navodi se u pisanoj čestitki. Patrijarh Kirli je srpskom patrijarhu i narodu poželeo da im Bog pošalje mir i utehu, a patrijahu telesnu snagu i božju pomoć u narednim godinama.

Ruska pravoslavna crkva dobro poznaje novog srpskog patrijarha Irineja, koga odlikuje "uravnoteženost procenjivanja", izjavio je zamenik predsednika Odeska za veze među crkvama Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov. Episkop niški Irinej dobro je poznat u pravoslavnom svetu i uvek je imao topao, prijateljski odnos prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi, naveo je Balašov.

 

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da dosadašnji rad novog patrijarha SPC Irineja i njegove duhovne vrline predstvaljaju garanciju da će crkva slediti Hirstova načela ljubavi, sabornosti i bratstva među ljudima i narodima.

 

"U izboru ima i dosta i sudbinske simbolike – kruna patrijarha srpskog na glavi je episkopa niškog, a baš u Nišu rodio se imperator Konstantin, rimski car koji je prigrlio Isusa Hrista i pridružio se dotada progonjenom i progonjenima u njegovom carstvu", rekao je Drašković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here