EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
MIRNI PROTEST GRAĐANA U ZVEČANU: Žena ljubi srpsku zastavu

Mir, bezbednost, hitni izbori na severu Kosmeta, dijalog Beograda i Prištine i početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, zahtevi su koje je u ime 27 zemalja članica EU saopštio visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

– Prevremene izbore treba raspisati što pre u sve četiri opštine, organizovati na inkluzivan način, a očekujemo učešće kosovskih Srba na izborima – navedeno je u saopštenju iz Brisela.

Na pitanje da li su ponovni izbori na severu KiM rešenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da u ovom trenutku nema rešenje.

– Divim se svima vama koji mislite da dobijete odgovor u roku od 30 sekundi ili jednog dana. Moram da razmišljam danima, da merim sve, jer na kraju zna se ko će biti zaslužan, odgovoran i kriv. Da razgovaram i vidim šta će Srbi dobiti, kakvu sigurnost – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija želi mir i spuštanje tenzija, a o rešenju za sadašnju situaciju će, kaže, razmišljati narednih dana, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, u ponedeljak i utorak.

– Ne znam šta ćemo da prihvatimo, pustite me da pregovaram, znaćemo od utorka – naveo je predsednik Srbije.

EU je saopštila da najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija na severu KiM i ukazuje da se nasilje mora izbeći u budućnosti. Beograd i Priština kako se navodi “da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija”.

– Hitno treba vratiti mir. EU je spremna da sprovede odlučne mere, jer će neuspeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posledica – kažu i između ostalog navode da očekuju momentalno angažovanje u dijalogu da bi se pronašlo održivo rešenje koje uključuje i početak rada na uspostavljanju ZSO bez daljeg odlaganja ili preduslova – kažu u EU.

Podrška normalizaciji

Predsedavajući Oebsa Bujar Osmani objavio je na Tviteru predlog plana u devet tačaka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu KiM prema kojem Beograd i Priština treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da regularna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa brine o bezbednosti. Traži se normalizacija života i pristup službenika opštinskim zgradama. Oebs podržava izborni proces, jačanje poverenja među zajednicama, uključivanje mladih u proces pomirenja i nastavak smislenog dijaloga.