EPA/Maja Hitij
Pristalice Socijaldemokratske partije Nemačke slave odličan rezultat na izborima za Bundestag

Nemačke socijaldemokrate (SPD) tesno su pobedile na nedeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili “jasan mandat” da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vođstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrate (SPD) iz levog centra trenutno osvajaju 26 posto glasova, a iza njih sa 24,5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, ali obe su stranke verovale da bi mogle da vode sledeću vladu.

S obzirom da nijedan veliki blok nema većinu, a oba bi nerado ponovila neprijatnu “veliku koaliciju” od poslednje četiri godine, najverovatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrate ili Merkelini konzervativci.

Dogovor o novoj koaliciji mogao bi da potraje mesecima, a verovatno će uključivati ​​manje Zelene i Liberalne demokrate (FDP).

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe census od 5 odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 odsto.

Odziv glasača na parlamentarnim izborima bio je 76,6 odsto, prenosi nemački list “Bild”.

Zanimljivo je da će, kako prenosi Reporteri, Aferdita Suka poreklom s Kosova biti poslanica ispred stranke Zelenih.

Rast SPD-a najavljuje skretanje ulevo za Nemačku i pokazuje izvanredan povratak stranke koja je u samo tri meseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20,5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

Šolc (63) postao bi četvrti posleratni kancelar SPD-a nakon Vilija Branta, Helmuta Šmita i Gerharda Šredera. Ministar je finansija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga.

Šolcov konzervativni rival Armin Lašet signalizirao je da njegov blok još nije spreman da prizna poraz, iako su njegove pristalice bile tiše.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here