Youtube/TheVisionGracanica
Opština Gračanica

Uništavanje tabli sa imenom Gračanice na ulazu i izlazu iz ovog grada, nova je u nizu sve učestalijih provokacija kosovskih Albanaca koja je vratila nemir i strah među većinsko srpsko stanovništvo.

Tabla na ulazu u Gračanicu na regionalnom putu Gnjilane-Priština je prefarbana, dok je druga na izlazu iz opštine poprskana crnim sprejom, samo preko natpisa na srpskom jeziku.

Zbog uništavanja javne imovine, optinske vlasti su podnele prijavu protiv N.N. izvršilaca ovog dela.

Srđan Popović, predsednik opštine smatra da je Kosovska policija, time što nije otkrila izvršioce ranijih incidenata, otvorila prostor da se nastavi sa provokacijama srpskog stanovništva.

– Ovo je četvrti incident na teritoriji opštine za manje od mesec dana, a i dalje ne znamo ko konstantno hara tokom noći, uništavajući javnu imovinu, lomi zastave Srpske pravoslavne crkve i ispisuje grafite sa parolama tzv. OVK – naveo je Popović.

On kaže da policija očito nije kadra da radi svoj posao dovoljno dobro, a da međunarodna zajednica ostaje nema nad sve učestalijim pritiscima. Natpis Gračanica je uništen, kako je objasnio, na mestu koje je veoma blizu onom gde je pre nekoliko meseci postavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UČK”, na ulazu u Kišnicu, gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica.

– Pre nedelju dana sam tražio pojačane patrole Kfora i pojačan rad policije da bi srpsko stanovništvo bilo bolje zaštićeno, ali uprkos apelima incidenti i provokacije se nastavljaju – kazao je Popović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izrazila snažnu zabrinutost zbog najnovijeg događaja u Gračanici, ističući da posebno zabrinjava činjenica da je ovo četvrti u nizu incidenata u veoma kratkom periodu, a da policija nije otkrila ni sankcionisala ni jednog počinioca.

– To ukazuje da je reč o sistematskom i planskom izazivanju incidenata, kojima je cilj da se onespokoji srpsko stanovništvo – navodi se u saopštenju.

Radio Televizija Gračanica je prenela da za Srbe u tom mestu ovaj najnoviji incident nije veliko iznenađenje, ali jeste razlog za uznemirenost. Predsednica lokalnog odbora za bezbednost u Kišnici Snežana Jovanović kaže da je provokacija još jedan dokaz i poruka komšija Albanaca da ne žele da Srbi ovde žive i da ih ne žele za komšije.

– Ja i sve moje komšije poručujemo da želimo ovde da živimo u miru, u suživotu sa njima, ali oni do sada nisu, ni na koji način, pokazali volju i želju za normalnim životom sa nama, kao komšijama – istakla je ona.

Mlake reakcije

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je dijalog Beograda i Prištine najvažnija stvar, jer garantuje bezbednost Srba na KiM i preduslov je za bezbednost i prosperitet regiona. Pitanje ZSO je okarakterisala kao prvo i osnovno, jer ako Priština neće da formira ZSO, beži od implementacije Briselskog sporazuma koji je prvi sporazum o normalizaciji.

Brnabić je u osvrtu na pritiske koje trpi povratnica u Đakovicu Dragica Gašić, ukazala je da su reakcije međunarodne zajednice “toliko mlake, da je bolje da ih nema” i da su kao takve, uvredljive.

Vučić počasni građanin Zvečana

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, proglašen je počasnim građaninom Zvečana zbog zalaganja za očuvanje KiM i brojna ulaganja u Pokrajinu, posebno Zvečan. Plaketa i ključ Zvečana je na svečanosti povodom 30 godina od osnivanja opštine predata Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za KIM. Dobitnici priznanja, pre Aleksandra Vučića su teniser Novak Đoković, bivši direktor Kancelarije za KiM, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i predsednik Rusije Vladimir Putin.