pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izdavanje po principu “stan na dan” postao je unosan biznis u Srbiji, naročito u poslednjih desetak godina. Najviše kvadrata za iznajmljivanje smešteno je u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Zlatibora i brojnih srpskih banja. Od 1. jula turistička inspekcija kreće na teren da naplaćuje porez.

U vreme velikih manifestacija kao što su Sabor trubača u Guči ili popularnog EXIT- a pomama za ovakvom vrstom smeštaja raste. U Beogradu koji je daleko nainteresantniji za strance postoji čak 1.641 stanova sa 3.868 kreveta, ali pretpostavke su da se još toliko kreveta izdaje na crno.

Prema novom zakonu, porez će se obračunavati tako što će se poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade koju je vlasnik ostvario u prethodnoj godini množiti brojem kreveta i koeficijentom turištičkog mesta.

Turistički radnici smatraju da su nova pravila dobro rešenje jer vlasnike turističkih kapaciteta koji se vode kao fizička lica uvode u zakonito poslovanje i pune budžet.
U prestonici apartman za dve osobe moguće je izdati za 80 evra za jedan dan, u Novom Sadu apartman za dve osobe je 60 evra za noć. Ukoliko stan dele tri ili četiri gosta, to je 85 evra, a za pet ili šest – 100.

Oni koji imaju bar dva apartmana, uspevaju da zarade duplo. Jeste da su tu struja, komunalije i režijski troškovi, ali oni ne prelaze 100-200 evra mesečno. Da se stan izdaje podstanarima za 150-200 evra, zaradilo bi se mnogo manje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here