Tanjug
Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, lider najuticajnije bošnjačke stranke SDA, upozorio je danas da BiH čeka recesija, ako uskoro ne budu formirane nove strukture vlasti na nivou države i Federacije BiH.

Izetbegović je ocenio da se Savet ministara u tehničkom mandatu za sada “dobro drži”, ali da, kako je rekao, “treba videti gde smo”.

Uoči sednice Glavnog odbora SDA, Izetbegović je rekao da će ta stranka još jednom pozvati da se kompletira zakonodavna vlast da bi se krenulo sa radom na državnom nivou.

Dodao je da nerad Parlamenta košta poreske obveznike više od 60.000 konvertibilnih maraka dnevno.

Šteta je, kazao je, nemerljiva i građane košta mnogo više, ako se imaju u vidu i zaustavljene investicije i nepreuzimanje kredita koje je BiH dobila.

Povodom izjave lidera HDZ BiH Dragana Čovića da Godišnji akcioni plan (ANP) ne sme da bude uslov za formiranje Saveta ministara i da bošnjačka strana “uvek nešto uradi, da se ništa ne uradi”, Izetbegović je rekao da bošnjačka strana, ako misli na SDA, ovog puta nije napravila nikakav uslov.

– Jedini naš uslov je da se poštuje Ustav i vladavina zakona i da se sprovode ranije doneseni zakoni i strategije. To se ne može nazvati uslovljavanjem. HDZ ima svoj uslov, SNSD ima svoj – tvrdi Izetbegović, uz opasku da je Čović taj koji daje kontroverzne izjave.

Na pitanje kada očekuje sastanak sa liderima SNSD-a i HDZ-a, Izetbegović je rekao da se u ovom času može sve rešiti u Predsedništvu, gde i traju ti pregovori, što je, kako je rekao “javna tajna”.

– Uz pomoć međunarodne zajednice savetnici tri člana Predsedništva tragaju za rešenjem. Kad se tu nađe rešenje, onda će se sastanak predsednika stranaka svesti na distribuciju pozicija – rekao je Izetbegović.

A na pitanje da li ima nade da vlast bude formirana do kraja godine, Izetbegović je odgovorio da ima nade, ali je pitanje “da li ima pameti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here