EPA/Tatyana Zenkovich
Bakir Izetbegović

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je sinoć da lider SDA Bakir Izetbegović doživljava BiH kao pašaluk i poručio da bez hrvatskog naroda u BiH neće ni biti Bosne i Hercegovine.

– Izetbegović BiH doživljava kao pašaluk u kojem on ima posebno mesto. Kad se probudi, pomoli i popije kafu očekuje da ga svi slede. Ne može još da razume da BiH može isključivo da funkcioniše kao zajednica tri konstitutivna naroda – naveo je Čović komentarišući izjavu Izetbegovića da Hrvati imaju 46 pozicija u državnim i entitetskim institucijama nauštrb Bošnjaka.

Govoreći o tome da li je za BiH opasniji “bošnjački unitarizam” ili “srpski separatizam”, Čović je za HRT rekao da “unitarizam hrani separatizam”, prenosi Klix.ba.

– Bojim se da najborojniji narod u BiH ide krivim putem – rekao je Čović.

Komentarišući nedavne izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da se izbor hrvatskog člana Predsednistva BiH dogovara u džamijama i uz posredovanje verskih službenika, Čović je rekao da to nije nikakva tajna.

– Već drugo vremena Islamska zajednica BiH (IZBIH) ima posebno mesto u politici BiH. To se ne skriva. Siguran sam da je zajedno sa IZBiH i politikom Bošnjaka napravljen vrlo jasan plan i nužna logistika da se izaberu dva bošnjačka člana Predsedništva BiH. Do kraja su u ovo involvirani predstavnici IZBiH i to je sasvim izvesno – naveo je Čović.

On je ocenio da je vreme za dogovor oko izmena izbornog zakona praktično isteklo.

Kako je naveo, to vreme je bilo ograničeno na ovu proteklu, neizbornu godinu.

– Moramo iskoristiti vreme koje je pred nama kako bismo pronašli rešenje. Ja sam siguran da ćemo mi morati da napravimo izmene izbornog zakona. Ja još gajim optimizam – poručio je lider HDZ-a BiH.

Izetbegović je sinoć rekao da se čini sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, “osećaju relaksirano” u BiH i naveo da Hrvati od 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija “preko onoga što im Ustav garantuje”.

On je rekao i da ne vidi bošnjački unitarizam u BiH i optužio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da čini sve da BiH bude jedna neuspešna priča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here