Izetbegović i SAD podržavali vehabije

0

Izetbegovic sa pripadnicima odreda "El mudžahedin" u Vozući kod Zavidovića u septembru 1995.

 

 

 

 

"Verski radikalizam u BiH je deo globalnog fenomena", rekao je Pećanin za HRT i ocenio da su SAD nakon rata vrlo odlučno suzbile ostatke iranskog uticaja u BiH ali su godinama zanemarivale porast vrlo opasnog uticaja radikalnog saudijskog vehabizma.

Pećanin je naveo da je na taj problem godinama upozoravao američke zvaničnike, uključujući i šefa CIA, ali je sve do terorističkog napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine dobijao odgovor koji se svodi na "strateške odnose SAD i Saudijske Arabije".

Glavni urednik sarajevskog magazina "Dani" je otkrio da su mu vehabije u BiH pretile smrću, o čemu je obavešten iz ambasade jedne moćne zemlje u Sarajevu, zbog čega je godinu dana sa porodicom živio izvan BiH.

Vehabije su, kako je rekao Pećanin, dugo pratile i sarajevsku novinarku Vildanu Selimbegović, a ta pratnja je prestala samo dan nakon što je tadašnji američki ambasador u BiH rekao Izetbegoviću da će ga smatrati lično odgovornim ukoliko se Pećaninu ili Selimbegovićevoj nešto dogodi.
 

Nakon prikazivanja jedanaestominutnog filma o vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči, koji ranije nije prikazivan zbog pretnji novinaru i snimatelju, Pećanin je rekao da vehabija ima i u Sarajevu te da je reč o ljudima koji su netolerantni i agresivni i prema predstavnicima islama koji misle drugačije od njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here