EPA/Fehim Demir
Bakir Izetbegović

Lider SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je međunarodna zajednica imala niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od Bosne i Hercegovine i da joj ta zemlja nije bila u fokusu, dodajući da se nada da neće morati da dođe u situaciju da interveniše.

– Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba biće i oni tu za nas – poručio je Izetbegović.

On  je komentarisao i stav Budimpešte i navodnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će “problem da bude integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU”, i kazao da ne veruje da predstavnik Vlade Mađarske može tako nešto da izjavi, a da nije ovlašćen.

– Za nas je nejasan taj sistem vrednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su uneli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini – rekao je Izetbegović.

Predsednik SDA je prokomentarisao i najavu Narodne skupštine Republike Srpske i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti, ocenivši da je to antidejtonska delatnost.

– Kancelarija visokog predstavnika mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno da spakuju kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA takođe moraju da reaguju. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da deluju Oružane snage BiH i NATO – kazao je Izetbegović.

4 COMMENTS

  1. Ovaj opet preti islamskim svetom! Tako mu je tata radio pre rata 90_tih. Ako ovo dovede do novog rata u BiH, ovo treba registrovati.

  2. Čemu pozivanje na “islamsku kulturu” u ovoj temi?! 🙂
    Ostavio babo amanet zvani “zelena transferzala” pa mu se pričinjava svaki put kada se ne ostvaruje…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here