Izetbegović je vođa radikalnih islamista u BiH

Fonet/EPA
Znao sve o delovanju radikalnih islamista: Bakir izetbegović
 

Znao je sve

U obimnom izveštaju o prisustvu islamskih radikala u BiH, SSI, zajedno s američkim ratnim koledžom i još pet organizacija, prikazao je delovanje radikalnih islamskih elemenata sunitske i šiitske provenijencije. Izetbegović se navodi kao ličnost koja je od početka znala i bila uključena u sve aktivnosti koje se tiču tih elemenata.

– Neverovatno je da Izetbegović, koji je bio lični sekretar svog oca Alije, nije znao za ove brojne aktivnosti. Isto tako je neverovatno da nije imao informacije o dovođenju mudžahedina u BiH u vreme rata – navodi se, između ostalog, u analizi.

Na skoro stotinu stranica analitičari opisuju ratna i poratna dešavanja u BiH i fenomen dolaska radikala.

– Bakir, koji je godinama bio direktor Zavoda za izgradnju Sarajeva, bio je umešan u izgradnju džamije Kralj Fahd. Poznata je njegova uloga u realizaciji plana da se zemlja koja je prethodno bila u vlasništvu Srba pokloni Saudijskoj Arabiji. Ova džamija, najveća na Balkanu, poznata je i po svojoj ulozi kao centar vehabističkog uticaja i moći u BiH – tvrde američki analitičari.

Ističu da sve to predstavlja negaciju modernog islama koji se praktikuje u BiH.

– Izetbegovićeva povezanost s ovom džamijom sugeriše da on ne deli animozitet koji većina muslimana u BiH ima prema ovoj vrsti praktikovanjaislama – posebno ističu analitičari.

Oni ga povezuju i s Muslimanskim bratstvom, ali i iranskim elementima.

– Bakir Izetbegović poznat je i po svojim simpatijama prema Iranu. Tokom njegovog mandata u Predsedništvu BiH bilateralne veze s Iranom pojačane su i proširene, uključujući trgovinu i investicije. U februaru 2013., tokom svog susreta s tadašnjim iranskim predsednikom Mahmudom Ahmedinedžadom u Kairu, Izetbegović se založio i za tešnje veze s Iranom. Dok male države poput BiH prirodno nastoje održati dobre odnose s velikim silama, ovakve inicijative jednostavno strče i dolaze u vreme kada su Ujedinjene nacije, SAD i Evropska unija uveli nove sankcije da bi izolovali režim u Teheranu – navode analitičari.

Vehabističke vođe

Navode se i medijski izveštaji iz BiH koji upozoravaju i pod lupu stavljaju aktivnosti Iranaca u BiH. Citira se tekst iz magazina "Slobodna Bosna“, koji status i ulogu Instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu dovodi u pitanje, kao i poziciju i aktivnosti 200 tzv. biznismena iz Irana koji deluju u BiH.

– Kontroverze su još više narasle kada su iranski zvaničnici optuženi za veze s islamističkim teroristima. U proleće 2013. Bakir se upustio u razmirice sa svojim političkim rivalom Fahrudinom Radončićem, nekadašnjim biznismenom i u to vreme državnim ministrom bezbednosti. Bakir je u više navrata intervenisao i protivio se proterivanju dvojice iranskih diplomata, koje je Radončić za "neprikladne aktivnosti" proglasio nepoželjnim osobama – navodi se u izveštaju američkih organizacija.

Naglašava se da su dvojica od trojice na kraju proteranih Iranaca bila u stalnom kontaktu s vehabističkim vođama u Gornjoj Maoči.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime