EPA-EFE
Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH, izjavio je da njegova stranka „ni po koju cenu, ni po cenu nove krize neće popustiti pod pritiskom Republike Srpske da se promeni Zakon o Ustavnom sudu BiH“.

Reagujući na najavu Republike Srpske da će njihovi politički predstavnici blokirati rad zajedničkih institucija BiH do izmene Zakona o Ustavnom sudu BiH, Izetbegović kaže da će oni u institucijama BiH zapravo biti uzdržani prilikom donošenja odluka i na taj način vršiti pritisak.

– Mi nećemo moći da popustimo pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to sprečio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi – kazao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi da „Republika Srpska pokušava da uzme ono što joj odgovora“, kao sa „švedskog stola“, a ono što ne odgovara pokušava da ignoriše ili ukloni, sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

– Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovaće se Ustav BiH i vladavina zakona. Celu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize jeste što su na kraju morali da se ispoštuju zakoni – rekao je Izetbegović, preneo je sarajevski portal „Kliks“.

Povodom susreta Dodika i Čovića u Istočnom Sarajevu, Izetbegović kaže da ne bi rekao da će lider HDZ BiH pratiti „avanture“ Milorada Dodika.

– Videćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su rešene, a oni koji proizvode krize ugroziće i svoj narod i one koji glasaju za njih – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se nada reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH.

– Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Pre ili kasnije moraće početi da rade svoj posao – rekao je Izetbegović, koji smatra da u ovom momentu nije moguće usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH, jer se od SDA traži da „rasturi sud koji radi svoj posao i sprečava otimačinu zemlje“.

1 COMMENT

  1. Некад нисмо ни знали за њих. Некад смо их се бојали. Некад смо се “братски” волели. А данас пуцамо од смеха кад чујемо о њима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here