Tanjug
Bakir Izetbegović

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da Stabilizacijski zakon Federacije BiH poseban fokus ima na podršci i pomoći ranjivim grupama građana i delovima privrede koji su posebno ugroženi u situaciji pandemije koronavirusa.

U intervjuu za Fenu, Izetbegović je rekao da će se raditi na rebalansu budžeta, smanjenju nameta koji nisu neophodni u ovom trenutku, od kreditnih do različitih fiskalnih mera koje će pomoći kako bi se rasteretio pritisak na sve građane i privredu.

– Ne sme se dogoditi da delovi privrede u BiH odumru u ovoj situaciji – rekao je Izetbegović i dodao da je potrebno uraditi realne rebalanse budžeta.

SDA je, podsetio je, podržala dosadašnje mere, ali smatra da bi one trebalo da budu nešto preciznije kada je u pitanju moratorijum na isplatu kredita, odnosno na olakšanja i deliični moratorijum za one koji ne mogu da isplaćuju kredite.

Mišljenje je da mere u tom segmentu nisu dovoljno precizne i da ih je potrebno dopuniti.

– U ovakvoj situaciji počinju nervoze, panika, međusobna optuživanja, populizmi, politikanstva, rivalstva političara koji se takmiče u obećanjima, ali sve je to potrebno izbeći… – rekao je Izetbegović i dodao da je sada vreme za jedinstvo i slogu.

A onda se osvrnuo na odgovor Saveta ministara BiH u vreme pandemije i ocenio da su neka ministarstva dobro radila, ali da sam predsedavajući Zoran Tegeltija iz SNSD nije, kako kaže, “dovoljno vidljiv”.

Kaže da se s budžetom nije trebalo kasniti, a slična stvar je, navodi, i sa ostalim merama koje je Savet ministara već trebalo uradi.

– Ko da se namerno taj posao prepušta entitetima – rekao je Izetbegović, koji se, kaže, nada da će Tegeltija pokrenuti, ali da još čekamo da se to dogodi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here