EPA-EFE
Bakir Izetbegović

Nakon zapaljivih izjava o navodnom dogovoru evropskog komesara Olivera Varheljija i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o posebnoj sednici NSRS i izjavi premijera Mađarske Viktora Orbana o muslimanima u BiH, lider SDA Bakir Izetbegović je “spušta loptu” i poručuje da sa svima treba razgovarati, uključujući mađarskog premijera.

Izetbegović, koji je zamenik predsednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je za agenciju Anadolija da je, što se izjava Varheljija i tvrdnji da je bio u koordinaciji sa Dodikom u vezi posebne sednice NSRS o prenosu nadležnosti, kaže da misli da su “te stvari juče demantovane”.

Varhelji je, kazao je Izetbegović, samo upoznat da će NSRS usvojiti Zaključke o prenosu nadležnosti, odnosno da, kako kaže, on tvrdi da nije bilo koordiniranja i dogovora.

– Mi generalno smatramo da ta politika iz EU, u odnosu na ovo što radi Milorad Dodik, je suviše meka, da se nedovoljno suprotstavlja, nedovoljno upozorava na vreme Dodika da ne ide u smeru koji će naneti štetu i njemu i nama, u BiH. Mislim da će ta politika da bude odlučnija ubuduće – rekao je Izetbegović.

O tome je, dodao je, jutros razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, kome je, kako kaže, rekao da se, kada su takva dešavanja, očekuju oštre i jasnije reakcije međunarodne zajednice.

O najavljenoj poseti premijera Mađarske Viktora Orbana za januar naredne godine, Izetbegović kaže da ne bi špekulisao o tome “da li je njegovo prisustvo (u BiH) poželjno ili nije, nakon izjava koje je imao i raznovrsnih postupaka, te zaštitničkog odnosa prema Dodiku”.

– Mislim da sa svakim treba razgovarati. Jer ako ne razgovaramo mislim da stvari pogoršavamo. Dakle, sa svakim u regionu. Bez obzira šta se nama dopadalo šta se kaže u Beogradu, u Zagrebu, u Budimpešti, Moskvi… Mi treba te stvari da pokušamo da rešavamo i amortizujemo – rekao je.

Smatra da Orban ne treba da zna samo, kako kaže, “pola istine”, onu koju mu nudi Dodik, citirajući izreku da je “pola istine, cela laž”.

– Treba (Orban) da čuje i drugu polovinu istine da bi se te stvari izbalansirale tako da ja mislim da treba primiti Orbana i da mu treba predočiti kako zaista stoje stvari, izbalansirati poluistinu s kojom on očigledno raspolaže – rekao je Izetbegović.

O najavi srpskog člana Predsedništva BiH da će u januaru naredne godine Republika Srpska doneti svoj zakon o VSTV-u, zabraniti delovanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske, Izetbegović je rekao da se, kako kaže, “tu vidi šta je prvashodni cilj Dodika”.

Izetbegović tvrdi da je Dodik sa tim, kako navodi, “potrčao” da bi zaustavio delovanje pravosuđa u Srpskoj da “na kraju krajeva i njega pozove za neke stvari na odgovornost”.

“Ako se usudi da krene u tom smeru to će biti konkretan udar na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na reformske procese, na Dejtonski mirovni sporazum. Tako da će morati da dobije odgovor”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here