Jedina veza između Kosova i BiH je to “što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima”, izjavio je Bakir Izetbegovića u intervjuu za Glas Amerike.

Predsednik najuticajnije bošnjačke stranke SDA je za Glas Amerike komentarisao mogući ishod pregovora Beograda i Priština, ali i odnos BiH i Kosova.

– Na to ne možemo da ćutimo i treba da podsetimo na tu stvar kada se prave paralele. Stavili su ljude u vozove na Kosovu i pokušali su da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i da je to kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda – rekao je Izetbegović.

On je dodao i da smatra da će se svi radari okrenuti prema BiH u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

– Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koje će priznanje imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bure, galame i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke – kazao je predsednik SDA i dodao da će se oprobavati i reakcije međunarodne zajednice, pa će se onda odlučivati o novim koracima.

– Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Ne bih rekao da će se usuditi da pokušaju da završe Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom – istakao je Izetbegović.

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović je rekao da je on samo “upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala”.

Izvor:
Vestionline, sputniknews.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here