Izgubljena svetinja

0

Drevni manastir Stuplje, sa crkvom posvećenom arhanđelu Mihailu, nalazio se u selu Gornji Vijačani, na potoku Manastirici. Predanje ga pripisuje kralju Dragutinu Nemanjiću u 13. veku, kao i većinu severnobosanskih pravoslavnih bogomolja, ali se na osnovu prvog pominjanja Stuplja, u Kruševskom pomeniku, otkriva da je osnovan polovinom 15. veka, malo pre turskih osvajanja Bosne. Naredni podaci o manastiru "zvanom Stupa" potiču iz 17. veka, iz knjiga koje su u njemu prepisivane, i one govore da su se stupljanski monasi veoma starali da svoju zajednicu obezbede bogoslužbenim delima.

Kaluđersko brdo
Da je na Crkvištu zaista otkriveno nekada čuveno Stuplje, pored temelja i monaškog opštežitija govori i niz toponima koji su sačuvali sećanje na nekadašnji manastir. Nedvosmislen putokaz je ime potoka Manastirica, ali i naziv Kaluđersko brdo koji nosi jedno uzvišenje u blizini. Meštani Gornjih Vijačana tvrde da su decenijama pre otkrića crkve, prilikom oranja zemljišta pod kojim se nalazila, pronalazili lomljeni građevinski kamen.

 

Naime, poznato je da se u Stuplju još od osnivanja odvija organizovan i aktivan život na bogatom imanju sa njivama, šumama, livadama, pašnjacima, a veliki broj rukopisnih knjiga nastalih u ovom manastiru svedoči da je za kaligrafsko prepisivanje i ukrašavanje tipika, panegirika, oktoiha i ko zna koliko još nepobrojanih, u seobama i stradanjima nestalih pslatira, jevanđelja i otačnika, trebalo mnogo pismenih, veštih i trudoljubivih kaluđerskih ruku. Međutim, zapisi iz manastira sa kraja 17. veka govore da su i knjige morale da se pridruže Velikoj seobi Srba preko Save i Dunava, na austrijsko tlo. Stupljansko bratstvo obrelo se u manastiru Orahovica, u čijem rukopisu iz 1696. stoji da "u ta vremena manastiri mnogi opustješe i sagorješe od prokletih i bezbožnih agarenskih (islamskih) čeda", te da Stuplje i obližnji manastir Liplje sagoreše i opusteše do kraja. O tim vremenima u orahovačkoj knjizi kazuje se i ovo: "Kakva iskušenja, skrb i napasti su pretrpeli monasi, skitajući se u zemlji ugarskoj i nemačkoj, kada od lukavih Nemaca i Ugara ni sam arhiepiskop Arsenije (Čarnojević, vođa Seobe) ne bi pošteđen?". Sve do pred sam kraj 20. veka Stuplje je bilo poznato samo kao pojam iz istorijskih izvora, smešten negde u široj okolini Teslića. Pronađen je na osnovu pouzdanih podataka da se nalazio nedaleko od manastira Liplja, sa kojim je stupljansko bratstvo održavalo žive veze. Konačno su, u proleće 1994, na lokalitetu Crkvište, pronađeni ostaci drevnog Stuplja. Tada su otkopani temelji crkve, nešto kasnije i konaka i drugih pratećih zdanja manastirskog kompleksa. Polovinom devedesetih godina prošlog veka uprava Republike Srpske otpočela je obnovu Stuplja, koji je danas zaštićen kao spomenik kulture.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here