Izlečite jesenju prehladu

0

Iako se prehlade posebno boje stariji i bolesnici sa oslabljenim imunitetom, skoro polovina populacije prehladi se jednom godišnje i to najčešće tokom jesenjih i prolećnih meseci.

 

Simptomi

 

Uglavnom, simptomi prehlade traju 5-7 dana, a ako potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima ili temperatura iznad 39°C koja traje duže od 48 sati, potrebno je javiti se lekaru.

Simptomi prehlade počinju dan, dva nakon kobnog susreta sa virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može da se spusti i na ždrelo i bronhije.

 

Razlika između prehlade i gripa je što simptomi gripa nastupaju naglo (za nekoliko sati) sa visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, te jakom iznemoglošću koja baca ljude u krevet.

 

Glavna razlika između gripe i prehlade (osim u uzrocima) nalazi se u intenzitetu bolesti. Grip (ili influenca) je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima influence tipa A, B, a ređe i tipa C. Simptomi gripa su slični simptomima prehlade samo što su izraženiji i duže traju.

 

Osim nekoliko dana izostanka sa posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća.

 

 

Osim u retkim slučajevima osoba sa oslabljenim imunitetom, ljudski organizam ima mehanizme – imunitet, kojima sam može da se izbori protiv virusa prehlade i gripa.

 

Međutim, zbog psihičkog stresa, neispavanosti, loše ishrane ili nekog drugog razloga, organizam ponekad u tu borbu sa virusom ulazi sa dosta oslabljenim imunitetom i mi zapažamo simptome prehlade.

 

Saveti za ublažavanje prehlade:

 

1. Piti puno tečnosti – uz gubitak apetita često zaboravimo da unosimo dovoljno tečnosti, koja je neophodna organizmu za normalno funkcionisanje, a uz povišenu telesnu temperaturu, ona dodatno isparava iz organizma

2. Mirovanje!

 

Prvu liniju obrane iz kućne apoteke kod prehlade ili gripa čine neki od lekova za snižavanje temperature i protiv bolova.

 

Acetilsalicilna kiselina (Anbol) je jedna od najispitanijih lekovitih supstanci (na tržištu je prisutna više od 100 godina). Anbol inhibira stvaranje prostaglandina koji su, jednostavno rečeno, zaslužni i za upale i za visoku temperaturu, ali i za glavobolju i još par drugih procesa.

 

Paracetamol je sve češće u upotrebi protiv bolova i temperature. Taj lek je veoma delotvoran u pogledu nuspojava, a mogu ga koristiti i deca i trudnice.

 

Pored ovih lekova mogu se koristiti i dekongestanti u obliku kapi za nos. U slučaju prisutnosti suvog kašlja, moguće ga je ublažiti uzimanjem sirupa koji smiruju nadražajni kašalj.

 

Ako je u pitanju vlažni kašalj sa iskašljavanjem mogu se koristiti mukolitici i ekspektoransi – lekovi koji olakšavaju iskašljavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here