Facebook
"011 Momo Kapor"

Srpski centar u Beču organizovaće u subotu, 17. septembra izložbu “011 Momo Kapor”, posvećenu jednom od najznačajnijih srpskih književnika i slikara, nekada najtraženijeg pisca Jugoslavije.

Autor izložbe je Bojan Kundačina, a grafički dizajner Dejan Dačić.

Prema rečima Nikole Osmokrovića, iz Srpskog centra, izložba kombinuje dva umetnička žanra koja je oblikovao Momo Kapor – književnost i slikarstvo. Posetiocima se, kaže, otkriva priča o glavnom gradu Srbije – Beogradu, koja počinje i završava se u “Metropoliten korzu” – Knez Mihailovoj ulici.

Izložba govori o glavnim obeležjima Beograda – rekama, nebu nad gradom i, što je najvažnije, ljudima, koje će publika upoznati kroz postavku.

“Beograd se menja, kao i svi gradovi i čeka svakog od nas da pronađemo svoj ugao i svoju ulicu i da od njih stvorimo poeziju. Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice, koje su simbol umetnosti Mome Kapora. Ti panoi vode posmatrača do završetka školice, do ovalnog luka, to jest, do Beograda”, rekao je Osmokrović i ovako pozvao publiku da poseti izložbu i, na jedan poseban način, upozna se ili podseti umetnosti Mome Kapora.

Kapor je autor više od 40 knjiga, pisao je romane, drame, putopise, eseje… a dela su mu prevedena na mnoge brojne jezike. Bavio se i slikarstvom, a ilustrovao je gotovo sve svoje knjige. Samostalno je izlagao u Srbiji, SAD, Italiji, Švajcarskoj, Venecueli, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Veliku popularnost kod publike stekao je zahvaljujući tekstovima “Beleške jedne Ane”, koje su objavljivane u časopisu “Bazar”, a zatim pretočene u knjigu. Neki od njegovih najpoznatijih romana su “Una”, “Zelena coja Montenegra”, “Knjiga žalbi”…

Radio je i kao novinar, a po njegovom scenariju snimljeno je i nekoliko filmova. Rođen je 1937. u Sarajevu, a umro 2010. godine u Beogradu.

Izložba “011 Momo Kapor” biće održana u subotu, od 14.00 do 20.00 sati, u prostorijama Srpskog centra, na adresi Lindengasse 61-63/2/V u Beču. Ulaz na izložbu je besplatan.