Youtube/Телевизија Храм
Muzej Paje Jovanovića

Izložba “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” biće postavljena u septembru u beogradskom muzeju Paje Jovanovića, najavili su organizatori.

U saradnji sa Muzejom grada Beograda, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa.

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, specifični art događaj biće održan u septembru.

Reprezentatvini muzejski prostor adaptiran je na osnovu enterijera umetnikovog ateljea u Beču, u kome je stvarao od 1895. do 1938.

Slike su predstavljene u četiri celine: pejzaž, portret, istorijska kompozicija i akt.

Paja Jovanović je svom gradu želeo da ostavi, kako je govorio, “ono što bi vredelo čuvati od njegovog rada i alata”.

Izložba “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” koncipirana je tako da će se odabrana dela Paje Jovanovića nalaziti na zidovima muzeja, a fotografije inspirisane njima – na štafejalima ispred njegovih slika.

– Sa velikim zadovoljstvom očekujem radove naših poznatih fotografa i radujem se što je Muzej grada Beograda deo ove izuzetne inicijative Roberta Čobana i CMC – rekla je Jelena Medaković, direktorka MGB, dok smo razgledali postavku.

– Sigurna sam da sloboda, neiscrpna inspiracija i, pre svega, neopterećenost komercijalnim zadatkom, pružaju kreativne mogućnosti umetnicima da se izraze. Hvala i Igoru Todoroviću na pomoći u kreiranju ne samo kostima, nego i atmosfere na snimanju scena iz života znamenitog slikara.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se fotografi: Nebojša Babić, Miša Obradović, Monika Pavlović, Miloš Nadaždin, Jelena Jovanov, Sever Zolak, Marko Krunić, Vukica Mikača, Radivoj Hadžić i Jaroslav Pap.

– Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je to što je Muzej Paje Jovanovića koncipiran kao stan u kome je umetnik živeo i stvarao. Pored zbirke slika tu su i lični predmeti, nameštaj, skulpture i divne uspomene na njegovu najveću ljubav Muni Dauber Jovanović, koja je ovekovečena na mnogim slikama. Možda sam se zbog toga i odlučio za remake slike “Dama pored kamina”. Pokušaću da oživim intimni momenat stvaranja tog dela i prikažem Muni i Paju zajedno u njihovom kreativnom zanosu, opisao je svoje impresije fotograf Marko Krunić koji je imao prilike da u Njujorku sarađuje sa Marinom Abramović i Džefom Kunsom.

Jelena Jovanov, ispirisana portretom kraljice Marije poželela da se ispred njenog objektiva nađe princeza Danica Karađorđević, oduševljena je i idejom da se foto tehnikom citiraju velika umetnička dela.

– Moj prvi instinkt, kada je u pitanju Paja Jovanović, bila je želja za replikom neke od njegovih čuvenih slika sa istorijskom tematikom. Ali u muzeju sam otkrio čudesne aktove njegove žene Muni u čemu smo nas dvojica vrlo slični – bilo je ono što je opredelilo Mišu Obradovića.

Vukica Mikača se, takođe, našla pred retkim umetničkim izazovom.

– Tokom posete Muzeju Paje Jovanovića svi smo osetili otmenost ambijenta, kao da smo negde u Beču, što je pokazuje da Beograd ima i svoje skriveno lepše lice. Nama fotografima bi zadatak trebalo da olakša to što je Paja izraziti predstavnik akademskog realizma, svojstvenog i fotografiji, pa ćemo moći verno da prenesemo njegova dela – kazala je ona.

Koordinator projekta CMC i Muzeja grada Beograda je Duška Jovanić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here