pixabay.com

Serije i filmovi koje gledamo poslednjih godina samo su plod umetničke fikcije, kažu za “Vesti” bivši i sadašnji radnici BIA, koje ova ostvarenja veoma interesuju. Ne da bi nešto novo otkrili, već uživaju u kvalitetno urađenom programu.

– “Državni službenik”, koji se bavi tematikom BIA urađen je odlično kao igrana serija, u pravom holivudskom maniru. Međutim, ako neko misli da će otkriti šta se dešava u tajnim službama i kako izgleda rad u BIA, svakako će se razočarati. Rad u ovoj bezbednosnoj službi je mnogo manje egzotičan i uzbudljiv nego što se predstavlja na filmskom platnu i televiziji. Svakako, ako govorimo o ovoj seriji na primer, služba nije predstavljena spektakularno, u smislu da su u pitanju samo hvalospevi, ali nije ni bespotrebno kritična prema njoj – kažu ovi operativci za “Vesti”.

Na pitanje šta je to što odudara od stvarnosti, oni kažu da iako uzbudljivo za gledanje, posao u BIA je mnogo manje dramatičan.

– Na primer, ne može se upadati nikakvom diplomati u stan ili da se hapsi. To je po međunarodnim konvencijama zabranjeno. Imate na primer gde operativci BIA svedoče o ubistvu i onda jure automobilom te ubice, pucaju jedni na druge. To u stvarnom životu ne može da se desi. Mi prosto nemamo ovlašćenja za to, niti je to deo našeg posla. Ukoliko bi naši operativci videli ubistvo, zapisali bi broj registarske tablice vozila i to prosledili policiji, koja ima ovlašćenja i u čijoj je nadležnosti da juri kriminalce.

Svakako, u čemu su složni, jeste da su ove serije I filmovi vrlo uzbudljivo napravljeni treba ih gledati kao sedmu umetnosti. Svakako, ističu, da ne treba verovati svemu što se u njima vidi.

– Naš posao je mukotrpan, skoncentrisan na prikupljanje informacija, njihovu analizu i predupređivanje događaja. Nema u našem poslu kauboja, takav ne bi izdržao tri dana kao operativac BIA, bio bi odmah sklonjen. Svakako su ova ostvarenja uzbudljiva i tako ih treba posmatrati, kao zabavu. Javnost je fascinirana radom tajnih službi i to je nešto što razumemo, ali pošto je naš posao tajan, malo je informacija šta mi zaista radimo, zato i postoje tolike priče o nama, koje su verujte uglavnom netačne. Neznanje daje mašti neograničeni prostor – objašnjavaju ovi srpski operativci za “Vesti”.

Distanca prema doušnicima

– Nema nikakvog intimiziranja sa doušnikom, odnosno pozicijom kako te ljude zovemo. To ne sme nikako da se desi. Da ubijaju jedni druge, zamenici direktora, vozači, teroristi, to se zaista u stvarnosti ne dešava – kažu naši sagovornici.

Sutra – Između stvarnosti i mašte (3): “Prljavi Hari” samo na ekranu