Izmislili aparat za uklanjanje migrene

0

To bi mogao biti značajan korak napred u lečenju ove bolesti od koje, naprimer, u Velikoj Britaniji pati svaka četvrta žena i svaki 12 muškarac. Reč je o napravi nešto većoj od fena za kosu koji radi na principu transkranijalne magnetske stimulacije (TMS) pri čemu električnu snagu koja stimulira ćelije mozga proizvode snažni magneti.

 

Za masovnije i sigurno korišćenje TMS uređaja potrebna su još neka ispitivanja kazao je dr Hans Kristof Diner stručnjak za bolesti glave iz Nemačke upozorivši da bi ova terapija mogla kao nus-pojavu imati i epileptičke napade.

 

Proizvođači najavljuju da bi se novi uređaj mogao uskoro pojaviti i na evropskom tržištu po ceni od oko 1.000 funti, a praktičan je jer se može koristiti kod kuće, ili nositi u torbi na putovanju.

Odmah nakon pojave prvih simptoma migrene uređaj se prisloni na potiljak i aktivira pritiskom na dugme čime se provocira elektricitet koji smiruje oluju u mozgu i tako ublažava bol, prenose agencije.

Do sada obavljeni testovi na dobrovoljcima su pokazali da bol nakon njegove primene nestaje u proseku za dva sata. Testovi su obavljeni u skupini od 160 muškaraca i žena koji su patili od migrene. Polovina od njih lečena je novom napravom, a polovina lažnim uređajem.

 

Među volonterima na kojima je primenjen novi uređaj u roku od dva sata bolove više nije osećalo njih 40 posto, dok su u skupini koja je tretirana lažnim uređajem simptomi nestali tek kod 22 posto testiranih.

Naučnici tvrde kako je uređaj najpogodniji za lečenje osoba koje boluju od migrene s aurom za koju su karakteristične smetnje vida, mrlje u vidnom polju, potpuna slepoća na jednom oku, pojava zvjezdica te neurološki simptomi poput utrnulosti ili slabosti u delu tela, smetnje govora, vrtoglavica…a može trajati od pola do jednog sata, nakon čega sledi glavobolja i mučnina i preosetljivost na svetlo.

 

Statistike kažu da je takvih čak četvrtina od svih koji boluju od migrene. Osim toga uređaj je velika nada za bolesnike kojima nisu pomagali lekovi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here