Josef Kriehuber, 1865. Javno vlasništvo.
Vuk Stefanović Karadžić

Završni ispit koji sledeće nedelje čeka osmake počinje testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika. Sličan test, donekle i lakši jer je reč o nivou prilagođenom učenicima sedmog razreda, u jednom istraživanju rešavali su učenici završnih godina gimnazija i srednjih škola kao i studenti fakulteta na kojima se ne izučavaju filološke nauke. Rezultati su iznenadili istraživače.

Autorka istraživanja sa Instituta za pedagoška istraživanja Jelena Stevanović rekla je da je iznenađujuća bila degradacija znanja maturanata i studenata koji su radili test.

– Očekuje se da znanje koje je trebalo potpuno da utvrde do kraja osmog razreda umeju da primene nakon završene srednje škole, na fakultetu – kaže Stevanovićeva, ističući da su najupečatljivije bile greške u oblasti pravopisa i leksikologije.

Kako navodi, ispitanici nisu umeli da napišu reč “auto-put” ili “nijedan” u skladu sa pravopisnom normom. Takođe, niko od učenika i studenata nije umeo da navede naziv rečnika srpskog jezika.

– Nedopustivo je da učenici ne znaju da postoji Rečnik srpskoga jezika Matice srpske, ili Rečnik SANU – navela je Stevanovićeva.

Rezultati nedvosmisleno pokazuju da se znanje stečeno do kraja osnovne škole kasnije ne dopunjuje i ne obnavlja.

– Najpre bi trebalo da bude jasno da se jezik ne može učiti radi ocene, to nije ni adekvatna opcija i znanje postaje pasivno i neprimenjivo. To je i u suprotnosti sa osnovnim ciljevima nastave srpskog jezika – rekla je autorka istraživanja.

Kolokvijalni stil je, ističe, postao predominantan – izjednačava se upotreba jezičkih sredstava u formalnoj i neformalnoj komunikaciji.

Rezultati državne mature pokazuju da su maturanti ostvarili bolje postignuće na testu iz engleskog nego iz srpskog jezika.

– Sve bi to trebalo da nas zabrine. Primat se daje engleskom jeziku jer se podrazumeva da srpski jezik znamo, a ne znamo ga dovoljno. Srpski jezik treba da ima natpredmetni status, on je sredstvo za ovladavanje znanjem iz svih drugih predmeta i neophodno je da na svakom fakultetu, posebno na nastavničkim fakultetima, studenti imaju predmet u okviru kog će se izučavati pravila srpskog jezika – zaključila je Jelena Stevanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here