EPA/Christian Bruna

Ministarstvo zdravlja izradilo je uredbu kojom će se uvesti primena takozvanog ” 3G ” pravila na radnom mestu, koja predviđa da će se dolazak na posao, ako lice radi sa strankama i sa više ljudi na jednom mestu, morati da ima sa sobom sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ne stariju od šest meseci ili negativan test.

U uredbi regulisano je i kako će izgledati zimska turistička sezona, a predviđa da će “apre ski ” biti omogućen samo vakcinisanima, izlečenima ili PCR negativno testiranim licima.

Za ostale ustanove zabave biće moguće testiranje na licu mesta, a za korišćenje žičare biće pored ” 3G ” pravila potrebna i FFP2 maska.

Ključna mera nove uredbe, međutim, je “3G” pravila na radnom mestu, što će se primeniti od 1.novembra, sa prelaznim rokom do sredine novembra, period tokom koje će alternativno, osoba koja nema nijedan potreban dokument, moći nositi na radnom mestu FFP2 masku.

Uredbom se uvodi i “2,5G” pravilo, a razlika je da se ne prihvataju antigenski testovi, za diskoteke, klubove i lokale za igru.

U “normalnoj” gastronomiji i hotelima, pa i na manifestacijama biće i dalje moguće koristiti antigenski test, čije važenje se ograničava na 24 sata, ali i potvrda o nivou antitela ne stariji od tri meseca.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here