Izrael: EU ignoriše glavnu prepreku miru

0

Ministarstvo je saopštilo da je glavni faktor koji sprečava mirovni sporazum "odbijanje Palestinaca da se vrate pregovaračkom stolu".

"Imajući u vidu napore izraelske vlade da obnovi pregovore, Izrael žali što je EU izabrala da usvoji tekst koji, iako ne sadrži ništa novo, ne doprinosi obnovi pregovora", dodaje se u saopštenju.

Ipak, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo olakšanje što je izmenjen originalni nacrt dokumenta koji je pripremila Švedska, kao predsedavajuća EU, ocenivši da su "glasovi odgovornih i razumnih država prevladali".

U izraelskom saopštenju se EU poziva da promoviše "direktne pregovore između strana, imajući u vidu bezbednosne potrebe Izraela i shvatanje da jevrejski karakter Izraela mora biti očuvan u svakom budućem sporazumu".

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas na sastanku u Briselu da Jerusalim služi kao glavni grad Izraela i buduće palestinske države, u sklopu mira do koga će se stići pregovorima.

Šefovi diplomatija bloka, koji čini 27 zemalja, nisu usvojili predlog, u kome se eksplicitno navodi da istočni Jerusalim treba da bude prestonica palestinske države.

Palestinci su za razliku od Izraela pozdravili saopštenje EU.

Šef kabineta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Rafik Alhuseini, rekao je da je "saopštenje u celini zadovoljavajuće jer kaže da Jerusalim treba da bude glavni grad obe države i zato što aludira na zemlju kao okupiranu i pominje naselja kao nelegalna i izgrađena na okupiranoj zemlji".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here