Izrael i Hamas “zakopali” ratne sekire?

0

Foto: Ilustracija
 

Posle 50 dana oružanih sukoba zaraćene strane, palestinski Hamas i Izrael, postigli su dogovor, međutim, za sada nema potvrde sa izraelske strane. Palestinski predsednik Mahmud Abas objaviće u utorak popodne na sastanku palestinskog rukovodstva detalje tog sporazuma.

 

Dogovor predviđa "trajni prekid vatre", "ukidanje blokade pojasa Gaze" koju je Izrael uveo 2006, a što je bio glavni zahtev Palestinaca, rekao je taj visoki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime. Egipat gde su se do prošle nedelje vodili pregovori, najavio je da će u utorak uveče izdati saopštenje.

 

Agencija AP navodi da su zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada, dve glavne grupe koje se bore u Gazi, rekli da su postigli sporazum s Izraelom da okonočaju rat u kome je poginulo preko 2.000 Palestinaca. Ofanziva Izraela protiv borbenih palestinskih grupa u pojasu Gaze počeo je 8. jula, poginulo je 2.130 ljudi s palestinske strane i 68 sa izraelske.

 

Ziad Nahala, visoki zvaničnik Islamskog Džihada rekao je da se sporazumom predviđa prekid vatre bez ograničenog roka i pristanak Izraela da ublaži blokadu Gaze da bi omogućio dopremanje namirnica i građevinskog materijala.

Razgovori o kompleksnijim pitanjima trebalo bi da počnu idućeg meseca.

 

Pregovori o primirju vođeni u Kairu pod egipatskim pokroviteljstvom nisu doneli sporazum, i neprijateljstva obustavljena tokom devetodnevnog prekida vatre, nastavljena su u punom jeku pre nedelju dana.

 

Musa Abu Marzuk, drugi čovek Hamasa u izgnanstvu koji je učestvovao u tim pregovorima rekao je da sporazum predstavlja "pobedu otpora" u pojasu Gaze.

On je rekao da će vreme stupanja primirja na snagu biti određeno kasnije, a portparol Hamasa u Gazi rekao je da taj islamistički pokret čeka zvanično obaveštenje iz Kaira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here