Izrael najavljuje odmazdu i okupaciju Gaze

0

Izraelski vojnici u pojasu Gaze

 

Netanijahu je zapretio da će Izrael odgovoriti na svaki napad na svoje civile i vojnike, naglasivši da će palestinski Hamas biti smatran odgovornim za takve akcije.
 

On je to rekao posle pogibije dvojice izraelskih vojnika u sukobima koji su izbili u petak u pojasu Gaze. Ti sukobi su pojačali zabrinutost izraelske armije da Hamas pokušava da izmeni situaciju oko granične ograde i da će od sada ciljati izraelske patrole.

"Izraelska politika odmazde će biti snažna i odlučna. Ta politika je dobro poznata i nastaviće se. Hamas i druge terorističke organizacije treba da znaju da su one odgovorne za svoje akcije", rekao je Netanijahu na sednici vlade.

Dva izraelska vojnika i dva Palestinca ubijeni su u sukobima koji su opisani kao najkrvaviji od tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze, krajem 2008. godine.

Naoružani Palestinci postavili su zamku vojnoj patroli, pokušavajući da postave mine kraj granične ograde. Izraelski tenkovi i oklopni transporteri su potom ušli u centralni deo pojasa Gaze, ali su se vratili u subotu ujutro i zavladalo je napeto zatišje.

 

Izraelski ministar finansija Juval Stajnic upozorio je danas da bi Izrael mogao ponovo da okupira pojas Gaze ako bude smatrao da nema drugog izbora.

Ministar iz konzervativnog Likuda je naglasio da Izrael zapravo mora da se pozabavi Hamasom i da će, možda, morati ponovo da uđe u Gazu da uništi taj režim.

"Izrael neće dopustiti da se Hamas naoruža dugomentim raketama", rekao je Stajnic.

 

On je kritikovao američku administraciju, ocenivši da pritisak koji vrši na Izael samo pogoršava situaciju.

"Američki pritisak nije koristan i nije fer, jer vlada Netanijahua ( izraelskog premijera Benjamina) učinila dva velika gesta prema Palestincima: šansu da se poboljša palestinska ekonomija i zamrzavanje naseljavanja ( Zapadne obale)", rekao je Stajnic.

"SAD moraju da shvate da atmosfera koju su stvorile na Bliskom istoku da je Vašington manje prijateljski prema Izraelu, ne čini Palestince spremnijim da naprave kompromis, ona pojačava njihovo odbijanje mirovnog procesa", kazao je Stajnic.

On je naglasio da je potrebno objasniti Amerikancima da moraju da pronađu rešenje i za iransku nuklearnu pretnju.

Sukob Izraela i Hamasa

 

Vojna parada Hamasa

U poslednjih godinu dana duž granice s pojasom Gaze je bilo mirno, a izraelski obaveštajci se sada pitaju da li Hamas pokušava da toleriše eskalaciju nasilja, što se smatra promenom taktike.

Portparol Hamasa rekao je da su naoružani hamasovci delovali u samoodbrani kada je vojska ušla u pojas Gaze, nagovestivši da neme nikakve promene politike sa stanovišta te islamistčke organizacije.

Odgovornost za pogibiju vojnika preuzele su i tri manje organizacije, uključujući Islamski džihad.

Izraelska vojska i jevrejski nasljenici su se povukli jednostrano iz pojasa Gaze 2005, ali Izrael i dalje drži teritoriju pod blokadom otkako je Hamas preuzeo nad njom kontrolu sredinom 2007.

Napetost duž granice je pojčana ovog meseca i Izrael je više puta odgovarao vazdušnim napadima na palestinske raketne udare. U jednom od njih je ubijen radnik iz Tajlanda u kibucu na jugu Izraela.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here