Izrael optužuje Iran za novi holokaust

0

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u govoru na ceremoniji upozorio na rastuću pretnju Irana i opasnost od ponavljanja holokausta, istovremeno kritikujući međunarodnu zajednicu što se ne čuju oštrije osude zbog nastojanja Irana da, kako tvrdi Izrael, razvije nuklearno oružje.

Tema ovogodišnjeg Dana holokausta, koji se obeležava do sutra uveče je Glas preživelih i usredrediće se na različite načine na koje su preživeli doprineli sećanju na holokaust tokom godina.

 

"Glas preživelih je spona koja povezuje bolnu i mučnu istoriju jevrejskog naroda tokom holokausta i budućnost, nadu i ponovno rođenje", navedeno je u poruci na veb sajtu Jad Vašema, prenele su svetske agencije.

 

Šest preživelih zapalilo je u memorijalnom centru sveće u znak sećanja na šest miliona Jevreja u ubijenih u holokastu u Drugom svetskom ratu.

 

"Suočeni s ponovljenim (iranskim) pozivima da se sa lica zemlje zbriše jevrejska država, najviše što vidimo su blagi protesti, a čak i to izgleda bledi", rekao je Netanijahu, kritikujući međunarodnu zajednicu.

 

"Svedoci smo danas nove-stare vatre mržnje prema Jevrejima koju su zapalile organizacije i režimi ekstremističkog islama, najviše od svih Iran i njegovi sateliti. Iranski lideri žure da razviju nuklearno oružje i slobodno najavljuju svoju želju da unište Izrael", kazao je Netanijahu.

Predsednik Izraela Šimon Peres istakao je pravo i dužnost Izraela da zahteva od nacija sveta da se ne ponovi "ravnodušnost koja je stajala miliona života". Predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, pozvao je svet da se suprotstavi pretnjama genocidom, posebno upozorivši na iranski nuklearni program.

Ranije danas, uoči Dana holokausta, načelnik izraelskog Generalštaba Gabi Aškenazi rekao je da nikada više jevrejskom narodu neće nedostajati sredstva da se brani.

Sutra ujutro na prodoran zvuk sirene širom Izraela dvominutnim ćutanjem odaće se pošta poginulima u holokaustu. U međuvremenu su zatvoreni restorani, kafei i mesta za zabavu, a televizija i radio emitiju razgovore s preživelima i panel diskusije o lekcijama za budućnost. U Izraelu danas živi oko 220.000 preživelih u holokaustu, od koji su neki siromašni i sami.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here