Izrael platio UN za štetu u Gazi

0

Službenica UN-a beži od izraelskih projektila

 

Istraga UN pokazala je da je šteta pričinjena na sedam zgrada UN u pojasu Gaze, za vreme tronedeljne ofanzive, započete 27. decembra 2008, 11,2 miliona i da su skoro svu nanele izraelske snage, preneo je Rojters. Ta suma je kasnije smanjena za 750.000 dolara, precizirao je portparol Martin Nesirski.

 

Žrtve

 

U sukobu u pojasu Gaze poginulo je oko 1.400 Palestinaca, kako tvrde palestinske organizacije za ljudska prava i 13 Izraelaca.

Najveća šteta pričinjena je 15. januara, kada su izraelske granate, od kojih su neke sadržale zapaljivi beli fosfor pogodile zgradu agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA), oštetivši skladište i centar za obuku. U drugim napadima je pogođeno i nekoliko škola kojima rukovode UN.

 

Izrael je pokrenuo ofanzivu zbog pojačanih raketnih napada palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze koji kontroliše islamistički Hamas.Ta zemlja tvrdi da je pričinjena šteta zgradama UN bila nenamerna i da se samo odgovaralo na palestinsku vatru.

 

Ipak Izrael je pristao da plati štetu i manje povrede koje je pretrpelo 11 zaposlenih u UN, ali je odbio da prihvati legalnu odgovornost, iako se svetsko telo s tim nije složilo. Nesiriski je objasnio da je na kraju odgovoreno da se odgovornost potisne u stranu, kako bi se šteta pokrila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here