commons.wikimedia/Bernard Gagnon
Glavni grad Sirije Damask

Sirijska protivvazdušna odbrana odbila je danas izraelski vazdušni napad nedaleko od Damaska, javila je državna agencija Sana.

U izveštaju se navodi da je sirijski protivraketni sistem zaustavio “izraelsku agresiju”, kao i da su projektili, koji su oboreni pre nego što su pogodilli mete, došli iz libanskog vazdušnog prostora, prenosi Rojters.

Dodaje se da je presretnuto pet raketa. Nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Izraelska vojska redovno raketira objekte u Siriji, a svoje postupke objašnjavaju namerom da spreče da savremeno naoružanje padne u ruke neprijatelja. Prvenstveno, reč je o libanskom pokretu Hezbolah, koji ratuje u tom regionu na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Između Sirije i Izraela ne postoje diplomatski odnosi, a države su u ratu od svog nastanka. Konkretno, zemlje su u dugogodišnjem sukobu zbog statusa Golanske visoravni. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo i okupirao Golansku visoravan od Sirije, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

Pripadnost te visoravni glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here