Izrael prekida izvoz ka EU

0

Izrael mora da sprovede sistem identifikacije porekla robe

 

 

"U skladu s prethodnim odlukama, EU ne priznaje više autoritet izraelske veterinarske inspekcije koja odobrava izvoz živine i mlečnih proizvoda iz kolonija", izjavio je Frans presu neimenovani evropski zvaničnik.

 

Evopska komisija je tu odluku donela u februaru i odnosi se na kolonije i industrijske zone u istočnom Jerusalimu, Golanu i Zapadnoj obali. Međunarodna zajednica smatra ilegalnim izraelske kolonije u Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

 

EU je pozvao Izrael da sprovede sistem identifikacije porekla robe, kako bi se razlikovala roba iz Izraela i ona iz kolonija.

 

"Ako se to učini, neće biti ugrožen izvoz živine i mlečnih proizvoda iz Izraela", dodao je evropski zvaničnik.

 

Jedan izraelski zvaničnik potvrdio je AFP-u da je izraelski ministar poljoprivrede nedavno zatražio od proizvođača da naprave "odvojene proizvodne linije" kako bi se nastavio izvoz robe u EU, koja ne priznaje nijedan proizvod izvan "zelene linije" koja razdvaja Izrael i Zapadnu obalu.

 

Prema njegovim rečima, izvoz tih proizvoda u EU nije toliko značajan i evropska odluka ne bi trebalo da negativno utiče na sektor poljoprivrede.

 

Međutim, drugi izraelski zvaničnik osudio je evropske direktive ocenjujući da imaju za cilj izolovanje jevrejske države.

 

Ističući da EU ne nameće slične restrikcije na "drugim spornim teritorijama kao što su Kosovo, Kipar i zapadna Sahara", taj zvaničnik je kritikovao Evropsku komisiju da kao "birokratsko telo primenjuje političke odluke".

 

Izraelska kolonizacije je jedan od kamena spoticanja u dugogodišnjim mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here