EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Izraelska vojska nastavila sa bombardovanjem ciljeva u Gazi

Izrael sprovodi organizovani državni terorizam i ratne zločine u Gazi, koji su kažnjivi prema međunarodnom pravu, izjavio je palestinski predsednik Mahmud Abas.

Abas je tokom televizijskog obraćanja poručio da Palestinci “neće oklevati da pred međunarodnim sudovima gone sve koji su počinili takve zločine”, prenosi AP.

Mahmud Abas je predsednik palestinskih vlasti koje podržava međunarodna zajednica, a koje su 2007. godine proterane iz Gaze kada je palestinski Hamas preuzeo vlast, ali i dalje imaju ograničenu autonomiju u delovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

Međunarodni krivični sud, koji je početkom ove godine pokrenuo istragu o mogućim ratnim zločinima koje su počinili Izraelci i palestinski ekstremisti tokom poslednjeg rata u Gazi 2014. godine, sada je izrazio zabrinutost zbog najnovije eskalacije oružanih sukoba.

Abas je optužio Izrael za brutalne napade na civile i nasumična bombardovanja stambenih objekata, dok Izrael tvrdi da su mete napada isključivo ekstremisti i da izraelska vojska čini sve što može da se spreči stradanje civila, pa čak i upozorava građane na predstojeće napade.

Palestinski Hamas i druge palestinske frakcije ispalili su do sada stotine raketa na Izrael i ova nasumična raketiranja se smatraju kršenjem međunarodnog prava.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime