Izrael zabranjuje “peglanje” tela Fotošopom

0

 

Sara Džesika Parker ovako izgleda u prirodi…

… A ovako kad je "obradi" Fotošop

 

 

Jedan od autora predloga, predsedavajući Komiteta za prava deteta, poslanik Dani Danon, je izjavio da je predloženo i da se reklamnim agencijama zabrani zapošljavanje neuhranjenih manekenki i manekena.

 

Danon, iz vladajuće izraelske partije Likud, i poslanica Rahel Adato iz opozicione Kadime objašnjavaju da se predlog zakona oslanja na zvanični kriterijum Ministarstva zdravlja, na osnovu kojeg se odrasli ljudi sa indeksom telesne mase nižim od 18,5 smatraju neuhranjenim.

Predloženim dokumentom se takođe predviđa da reklamne agencije ne bi smele da koriste softvere, poput popularnog Fotošopa da suze struk manekenki u reklamama, ili na drugi način izmene njihov izgled.

"Poremećaji ishrane, uključujući anoreksiju, su u porastu u izraelskom društvu, posebno među mladim devojkama", navodi se u uvodu predloga zakona. "Studije pokazuju da je jedan od uzroka poremrćaja u ishrani mladih žena efekat medija i reklamnih kampanja koje prezentuju vrlo tanke žene kao modele za ugled i tako utiču na standarde mladih", nastavlja se u dokumentu.

 

Poslanica Adato smatra da su "moda i industrija reklamiranja stvorili iskrivljen ideal ženske lepote, pošto su mnogi manekeni koji se pojavljuju u reklamama neuhranjeni".

 

Sličan predlog zakona podnet je i ranijem sastavu Kneseta, ali nije usvojen jer su neki poslanici rekli da nije dobro diskriminisati ljude na osnovu prekomerne težine ili neuhranjenosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here