Tanjug/AP

Naučnici u Izraelu kažu da su samo nekoliko nedelja udaljeni od razvoja oralne vakcine koja će pobediti koronavirus.

Zvaničnici u zemlji očekuju da će lek biti dostupan u roku od 90 dana nakon što obave neophodna ispitivanja.

“Čestitam MIGAL-u, Institutu za istraživanje u Galileji, na ovom otkriću”, rekao je izraelski minister nauke i tehnologije Ofir Akunis, i dodao:

“Uveren sam da će doći do brzog napretka što će nam omogućiti da pružimo potreban odgovor na ozbiljnu globalnu pretnju COVID-19.”

Naučnici iz MIGAL-a potvrdili su da rade na vakcini protiv virusa infektivnog bronhitisa (IBV) kod živine. Testiranja su obavljena na Veterinarskom institutu, gde su se pokazala efikasnim.

“Naš osnovni koncept bio je razvoj tehnologije, a ne posebno vakcinu protiv ove vrste ili one vrste virusa,”  rekao je Dr Čen Kac, vođa biotehničke grupe MIGAL.

Istraživači su oralnim vakcinisanjem izazvali visok nivo specifičnih antitela protiv IBV.

Naučnici MIGAL-a kažu da ako budu uspeli da prilagode sistem, koji se odnosi na koronavirus kod živine, na ljude, mogli bi imati vakcinu protiv koronavirusa za nekoliko nedelja.

“Sve što treba da uradimo je da sistem prilagodimo novoj sekvenci”, rekao je dr Kac i dodao:

“Mi smo usred ovog procesa i nadamo se da ćemo za nekoliko nedelja imati vakcinu u svojim rukama. Da, za nekoliko nedelja, ako sve to uspe, dobili bismo vakcinu kojom bismo mogli da sprečimo koronavirus”.

“Imajuću u vidu hitnu globalnu potrebu za vakcinom protiv koronavirusa, radimo sve što možemo kako bismo ubrzali razvoj”, rekao je generalni direktor MIGAL-a David Zigdon i dodao:

“Trenutno smo u intenzivnim razgovorima sa potencijalnim partnerima koji bi mogli da pomognu da se faza, koja se odnosi na ljude, ubrza, a samim tim će se ubrzati i razvoj finalnih proizvoda”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here