EPA

Najviši odbrambeni zvaničnici poručili su da se Izrael priprema za mogućnost oružanog sukoba sa Islamskom Republikom i njenim ispostavama.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske, general-potpukovnik Aviv Kočavi, rekao je da izraelska vojska “ubrzava operativne planove i spremnost za suočavanje s Iranom i nuklearnom vojnom pretnjom”, prenosi AP.

Obraćajući se poslanicima na sastanku Komiteta za spoljne poslove i odbranu Kneseta, kazao je da je vojska “nastavila da deluje protiv naših neprijatelja u tajnim operacijama i misijama širom Bliskog istoka” tokom prošle godine.

“Operacije koje nisu viđene ranije”

Rečeno je da je iransko prisustvo u blizini izraelske severne granice crvena linija i da su ciljevi akcija pošiljke oružja za libansku grupu Hezbolah koju podržava Iran i objekti povezani sa Iranom u Siriji.

Njegove izjave su usledile nakon niza prijavljenih izraelskih vazdušnih napada u Siriji. Izrael je u protekloj deceniji izveo stotine napada na vojne ciljeve povezane sa Iranom u susednoj Siriji, ali retko priznaje svoje operacije.

– U slučaju rata, bićemo spremni da izvedemo operacije koje nisu viđene u prošlosti, sredstvima koja u prošlosti nisu bila u našim rukama, a koja će naštetiti srcu terora i njegovim sposobnostima – poručio je izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Izrael smatra Iran egzistencijalnom pretnjom i upozorio je da će delovati vojnom silom ako bude potrebno da spreči Iran da razvije nuklearno oružje. Prošlog meseca izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izjavio je da “ako teroristički režim želi da nabavi nuklearno oružje, moramo delovati”.

Iran insistira da je njegov nuklearni program samo u miroljubive svrhe. Teheran bi trebalo da obnovi nuklearne pregovore sa svetskim silama ovog meseca, nakon što je sporazum iz 2015. godine propao posle povlačenja SAD iz sporazuma 2018. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here