pixabay.com

Izraelska obaveštajna agencija Mosad upozorila je Sjedinjene Američke Države na mogući plan Irana da napadne američke interese u Zalivu pre nego što je Vašington saopštio da će poslati nosač aviona i bombardere na Bliski istok, izvestio je izraelski kanal 13.

Nekoliko nuklearno sposobnih B-52 kreće u region zajedno sa operativnom grupom nosača aviona koja prati ono što je Ministarstvo odbrane nazvalo “jasnim indicijama da se iranske snage pripremaju za moguće napade na snage SAD”, preneo je Israelhajom.

– Razmeštanje nosača aviona UŠ Abraham Linkoln i bombaške grupe smatra se opreznim korakom u odgovoru na indikacije pojačane iranske spremnosti za sprovodenje ofanzivnih operacija protiv američkih snaga i naših interesa – izjavio je portparol Pentagona Čarls Samers.

Dodao je da oni ne traže rat sa iranskim režimom, već brane američko osoblje, saveznike i američke interese u regionu.

Izraelski kanal 13 citirao je zvaničnike te zemlje prema kojima je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozoren na mogućnost iranske zavere i to na sastanku sa izraelskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Meirom Ben Šabatom u Vašingtonu pre dve nedelje.

Taj je zvaničnik rekao da je Mosad izneo nekoliko scenarija iranskog napada.

– Još nam nije jasno šta Iranci pokušavaju da urade i kako planiraju da to urade, ali je jasno da je iranska temperatura raste kao rezultat rastuće kampanje pritiska SAD protiv njih i oni razmatraju osvetu protiv interesa SAD u Zalivu – rekao je navodno anonimni zvaničnik.

Izvor:
Vestionline,Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here