Izraelski vojnici trovali Palestince

0

 

Belim fosforom gađali civile u Gazi: Izraelska vojska
 

U izraelskom odgovoru na izveštaj komisije UN o tronedeljnom sukobu u Gazi i optužbe da je Izrael počinio ratne zločine, navedeno je da su oficiri kažnjeni, jer su prekoračili svoja ovlašćenja.

 

U saopštenju nije navedeno kako su oficiri kažnjeni, ali su objavljena njihova imena. Radi se o brigadnom generalu Ejalu Ajzenbergu, komandantu divizije Gaza i pukovniku Ilanu Malki, komandantu brigade.

Time su bar delimično potvrđene optužbe međunarodnih organizacija protiv izraelske armije, komentarišu izraelski mediji.

U odgovoru na izveštaj UN navedeno je da je naređena istraga u vezi sa dodatnim optužbama protiv izraelske vojske. Izrael nije sarađivao s komisijom svetskog tela koju je predvodio Južnoafrikanac, inače Jevrejin, Ričard Goldston, bivši tužilac Haškog tribunala, i odbacio je optužbe da je počinio ratne zločine.

U izveštaju UN se i Hamas optužuje sa takve zločine, ali su kritike na račun Izraela oštrije zbog prekomerne upotrebe sile i propusta da se zaštite civili.

"Specijalna istraga je obelodanila da su u vreme vojne operacije u Tel al -Havi snage izraelske armije ispalile nekoliko artiljerijskih granata, kršeći pravila službe kojima se zabranjuje upotreba takve artiljerije kod naseljenih područja", navedeno je u izraelskom odgovoru, predatom u petak.

Portparol izraelske armije potvrdio je jutros da upotrebljena artiljerijska vatra predstavlja kršenje naredbi, iako, koliko je poznato, kako je rečeno, nije bilo žrtava u incidentu.

Incident se dogodio 15. januara prošle godine, dva dana pre kraja ofanzive "Čvrsto olovo". Izraelski mediji su objavili da se vojska borila s jedinicom Hamasa, naoružanom protivtenkovskim raketama i da je odlucila da upotrebi fosforni dim da stvori zaštitu kako bi hamasovci teže videli vojnike.

 

Izraelski obaveštajci tvrde da je između komande Hamasa i izraelskih snaga bila zgrada UNWRA.

Mnoge organizacije za ljudska prava optužile su izraelsku vojsku da je nelegalno koristila fosfornu municiju koju je ispaljivala iz topova od 155 milimetara i da je time izazvala teške opekotine kod mnogih Palestinaca.

 

Izraelska armija je isticala da je takva municija dozvoljena na osnovu međunarodnih konvencija i da slične granate koriste zapadne armije. Tvrdila je i da je takva municija korišćena na mestima koja su daleko od gusto naseljenih područja.

Izrael, za sada, odbija da povede nezavisnu istragu sukoba u kome je poginulo 1.400 Palestinaca, uglavnom, civila i 13 Izraelca, uključujući 10 vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here