wikimedia.org/Julian Nitzsche

Mehanizam za krivične sudove u Hagu, naslednik Haškog tribunala, zatražio je od Srbije da bez odlaganja uhapsi i izruči Vjericu Radetu i Petra Jojića. Ovi funkcioneri SRS ranije su optuženi za nepoštovanje suda.

U obrazloženju naloga, sudija Li Daćun navodi da je prošlo devet meseci koliko Srbija ne ispunjava obavezu, te da je Žalbeno veće potvrdilo opoziv odluke da im se sudi u Beogradu. Sudija je naveo i da Statut suda izričito zahteva od država da sarađuju po bilo kom zahtevu. U razgovoru za “Vesti” i Radeta i Jojić kažu da ne planiraju “da putuju”, te da je ovaj ultimatum suprotan srpskim zakonima i Ustavu.

– Ja sam kofere spakovala još pre nekoliko godina i moram da vidim da se nisu ubuđali – kaže kroz smeh Radeta i objašnjava da da je od izručenja čuvaju rešenje Višeg suda u Beogradu i Ustav Srbije.

Ona govori da je spremna da se srpskim sudovima pojavi povodom svake optužbe, ali da bi izručenje Hagu bilo ozbiljno kršenje Ustava ove zemlje. Uverena je da to dobro znaju u Hagu, ali da su im se očigledno osladile visoke mesečne apanaže, a imaju sve manje posla.

Petar Jojić, nekadašnji ministar pravde Srbije, objašnjava da je Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom jasno napisan.

Želja za osvetom

– Srbija ima obavezu da isporučuje samo odgovorne za ratne zločine i to je sve. E sada, što su oni protiv Radete i mene izmislili neke lažne svedoke kojima smo navodno nudili mito i pretili, to je već njihov problem. Pa istražitelji Haškog tribunala su godinama išli po Srbiji, nudili mito i ucenjivali ljude. Eto im bivših haških istražitelja i tužilaca pa neka ih hapse. Sve je te podle igre do najmanjeg detalja ogolio u svom postupku dr Vojislav Šešelj. Ovde očigledno nije suština u našoj krivici, već u želji za osvetom Srbiji, ali i Radeti i meni koji smo od početka glasno govorili da ne priznajemo taj sud. Ali, to nije krivično delo – ističe Jojić.

On kaže da se ne plaši Haga koji je osnovan isključivo da bi se sudilo Srbiji i Srbima. Ističe da su hiljadugodišnje kazne za srpske junake dokaz za to, kao i činjenica da su Hrvati, muslimani i Albanci oslobađani i pored očiglednih dokaza.

Stara praksa

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je novi zahtev iz Haga samo jedan u nizu pritisaka koji tek očekuju Srbiju.

– Sa pobedom Džoa Bajdena na izborima u SAD, antisrpske snage su se ohrabrile da će nova američka administracija nastaviti praksu pritisaka na Srbiju kakva je bila pre Trampa. U kampanju su uključeni i regionalni centri moći, ali i oprobani instrumenti poput Haga – ističe Anđelković.

On dodaje da je zapanjen razlozima zbog kojih bi Srbija trebalo da izruči dvoje radikala. Jer, po tom istom principu bez ikakvih problema može da se zatraži i izručenje svakog građanina Srbije koji je javno rekao da Haški tribunal nije radio objektivno i zato zaključuje da Srbija ne treba da udovolji zahtevu iz Holandije.

Ne smemo popustiti

Anđelković ocenjuje da Srbija ne bi smela da popusti, jer kao što se geopolitičke prilike na jednoj strani menjaju nama na štetu, na drugoj jačaju snage koje se opiru američkoj dominaciji.

– Zato Srbija u startu mora da stavi do znanja da ne prihvata pritiske bilo da je reč o Kosovu ili Haškom tribunalu. Ukoliko sada popustimo, izvesno je da će nas u budućnosti samo još više pritiskati – ocenjuje Anđelković.

Imamo svoje zakone

Branislav Tapušković, advokat koji je bio angažovan i u Haškom tribunalu, ocenjuje da Mehanizam za krivične sudove neće odustati od svog zahteva Srbiji za izručenje Radete i Jojića.

– Sve dok taj Mehanizam bude postojao, oni neće odustati od onoga što su započeli. Otuda i očekujem da će nastaviti sa ovim pritiscima, pa me čak nimalo ne bi iznenadilo ukoliko slučaj iznesu i pred Savet bezbednosti UN – tvrdi Tapušković.

Ovaj iskusni pravnik kaže da Srbija treba da se rukovodi svojim odlukama i zakonima.

– Mi smo doneli odluku da se ovo dvoje radikala ne isporuče Hagu i to je detaljno elaborirano. Uostalom, i u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom jasno je propisano ko može biti izručen. Nemam dileme da će se ponovo vratiti ona retorika kako Srbija ne ispunjava obaveze, ali smatram da će zbog toga imati problem. Ali, činjenica je da će to biti svojevrstan pritisak – ističe Tapušković.

Neće biti sankcija

Dr Vojislav Šešelj, lider SRS, ne očekuje da će Srbija izručiti dvoje funkcionera njegove stranke, ali ni da bi ovaj slučaj mogao biti razlog za nove pritiske na Beograd.

– Ta priča je pred našim pravosudnim organima odavno pravosnažno okončana i više se to ne može ponovo pokretati. To je završena stvar. Drugo, kada je bivši režim potpisivao sporazum sa Ujedinjenim nacijama pravno se obavezao da se isporučuju optuženi za najteže ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocida. Nikada Srbija nije preuzela obavezu da isporučuje one koji su optuženi za nepoštovanje suda. Inače, i u pravnom našem sistemu to je lakše krivično delo – objašnjava Šešelj.

S obzirom na to da se u odluci navodi da Srbija mora da sarađuje sa Mehanizmom u Hagu bez obzira na sve, Šešelj podseća da je po istom principu trebalo da se izvrši pritisak i na Francusku kada je zbog istog krivičnog dela, nepoštovanja suda, optužena bivša portparolka haškog tužilaštva Florens Artman.

– Ne samo da nije bilo pritisaka na Francusku, već je ona uhapšena kada se pojavila pred Haškim tribunalom uverena da joj neće biti ništa. To se dogodilo jer je osuđena na simboličnu kaznu od sedam dana zatvora – navodi Šešelj i kaže da od Srbije očekuje da bude principijelna u svojoj odluci.

Šešelj zaključuje da Srbija mora istrajati i da sebi ne može da dozvoli da poništi svoj pravni sistem.

– Bilo bi smešno da se uvedu sankciji Srbiji zato što odbija da isporuči optužene za nepoštovanje suda. To je toliko smešno da je neverovatno. Nema govora da bi ovaj zahtev mogao uopšte da prođe u Savetu bezbednosti – uveren je Šešelj.