commons.wikimedia/davric
Austrijski vojnici

Ministar odbrane Austrije Tomas Štarlinger u izveštaju o stanju austrijske vojske prikazao je katastrofalnu sliku, navodeći da armija nije trenutno u stanju da obezbedi zaštitu građana na celoj teritoriji Austrije. Vojsci je, za normalno delovanje, neophodna investicija od 16,2 milijardi evra, a akutno neophodno je 900 miliona evra.

Ukoliko se pod hitno ne obezbede veća sredstva za vojsku ona će u narednih deset godina u potpunosti izgubiti mogućnost da obavlja svoje zadatke, upozorava Štarlinger.

U izveštaju se preporučuje povećanje budžeta za odbranu u narednoj godini sa aktuelnih 2,2 na 3,1 milijardu evra, kao i postepeno podizanje izdvajanja na jedan odsto BDP-a do 2030. i hitnu odluku o vazdušnoj odbrani. Samo mobilnost oklopne jedinice zahteva šest milijardi evra, a vazdužna odbrana 2,2 milijardi era.

„Svet postaje opasniji i postoji povećana potreba za zaštitom“, rekao je Štarlinger dodajući da uz postojeći budžet vojska neće moći više da pruža pomoć kod elementarnih nepoghoda, operacijama zaštite, a ni asistencije policiji.

Izveštaj procenjuje da 2030.nijedna jedinica vojske više neće biti u mogućnosti da obavlja svoje zadatke, ako ne usledi povećanje budžeta i budu sprovedene investicije.

„Najveći problem je odbrana od dronova. Izuzev par senzora nemamo ništa“, naveo je Štarlinger.

On je ukazao da opasnosti postaju sve kompleksnije i da se svet suočava sa opasnostima hibridnih napada, sistematskih terorističkih napada, kao i ekstremnim pojavama kao što su masovna migracija, nestanak struje, takozvani “ Blackout „, pademije, elementarne i tehničke nepogode.

Od 300 objekata koji su očenjeni kao kritična infrastruktura koju vojska treba da štiti sa aktuelnom opremom može da se obezbedi svega polovina, dodao je on.

Trenutno vojni budžet iznosi 2,2 milijardi eva, a jedan odsto BDP-a bilo bi više od četiri milijarde.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime