Izvodi iz matičnih knjiga od sada na “neograničeno”

0

Ministar za državnu upravu i lokalnu samouprau Milan Marković predstavlja nove izvode

 

Od 1. marta izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih važiće neograničeno, odnosno novi će biti potrebni samo u slučaju promene upisanih podataka, saopštio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

 

"Time prestaje svaka mogućnost da organi zahtevaju od građana da uz svoje zahteve prilažu izvode iz matičnih knjiga koji nisu stariji od šest meseci, a što je do sada bila praksa", rekao je Marković na konferenciji za novinare.

 

On je istakao da Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu.

 

Marković je istakao da izdavanje izvoda iz matičnih knjiga bez ograničenog roka važenja neće povećati cenu za dobijanje dokumenta u odnosu na sadašnje administrativne takse koje se plaćaju.

 

On je naveo da štampanje novog izvoda košta svega 29 dinara više u odnosu na stari i da to ne bi trebalo da poveća cenu, ali da to zavisi od lokalnih samouprava.

Izvodi iz matičnih knjiga, kao je istakao, sadrže osam elemenata zaštite, a bezbednost tih dokumenata je bila jedan od uslova za viznu liberalizaciju.

 

Izdavanje izvoda sa neograničenim rokom važenja je prva faza primene Zakona o matičnim knjigama, a sledi uspostavljanje registra građana, odnosno elektronske baze podataka o svim građanima, kazao je Marković i istakao da će to omogućiti da građani dobiju izvod iz matične knjige u bilo kom mestu u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here