Verno stado Srpske pravoslavne crkve iz nemačkog Reklinghauzena od pre 12 godina, međusobno se pozdravlja drevnim bogojavljenskim pozdravom „Bog se javi“. Neko bi se začudio i pitao, zašto baš tako? Odgovor je jednostavan. Na Bogojavljenje pre 12 godina Srbi su u Reklinghauzenu osnovali Kulturno-umetničko društvo Izvor.

Tada se okupio se veliki broj roditelja i dece i stekao se utisak kao da se nalaze u obdaništu. Posle osnivačkih formalnosti, Rade Milićević, prvi koreograf, pozvao je svoje „piliće“ u kolo i potekla je folklorna reka iz tog izvora. Ta prva proba nije dugo trajala, a pojedini mališani nekoliko su puta bežali iz kola, majkama u krilo, tamo im je bilo najsigurnije.

Od tih „pilića“ stasali su momci i devojke, kojih se oči ne mogu nagledati. Postali su pravi ambasadori kulturno-umetničkog stvaralaštva, roda i naroda kome pripadaju. Nedavno su članovi Izvora, sa malim zakašnjenjem, proslavili 12. rođendan. Dvorana u Leopoldštrase, bila je popunjena do poslednjeg mesta. Više od 250 prisutnih je uživalo u igrama iz svih delova Srbije.

Rođendanski program je vodila Melanija Reljić koja je između ostalog rekla:

– Naše folklorno društvo Izvor osnovano je 2008. sa ciljem da okupi decu i omladinu u dijaspori, da neguje i sačuva kulturno-običajno i umetničko nasleđe i bogatstvo srpske narodne igre i pesme. Stoga je i ime društva Izvor, nastalo kao simbol srpske izvorne igre i pesme. Tokom 12 godina uložili smo mnogo rada, truda i odricanja, ali doživeli smo mnogo lepih trenutaka. Stekli smo mnogo novih prijatelja širom Evrope, što nas čini ponosnim. Danas su deca sa prve probe divni momci i devojke i mi smo na njih ponosni, kao i na sve ostale.

Svi gosti Izvora

Slavlje je simbolično, počelo duhovnom pesmom „Istočniče živonosni“, koju je izvela novoosnovana pevačka devojačka grupa KUD-a Izvor.

– Pesma govori o našoj Presvetoj Bogorodici, a objavljena je u zbirci duhovnih pesama mitropolita Damaskina – pojasnila je Melanija Reljić.

Osim slavljenika u rođendanskom folklornom spektaklu učestvovali su ansambli: Zora Ratingen, Borac Solingen, „Petar Petrović Njegoš“ Ham, „Nemanjići“ i Srbija iz Dortmunda, Beli orlovi iz Bilefelda. Iz holandskog Roterdama stigli su članovi KUD-a „Sveti Sava“.

Slavljenici i domaćani premijerno su izveli koreografiju „Svadba u Požeškom kraju“. To je priča o svadbenim običajima iz perioda između dva svetska rata. Delo profesora Mladena Majstorovića iz Požege Izvor je preporodio nizom koreografija.

Atraktivno: Dvojac Borca iz Solingena

– Ako je išta u čoveku anđeosko i božansko onda su to pesma i igra. U pesmi i igri duša jednog naroda obitava. Sve što se običnom rečju i pričom ne može izkazati staje u pesmu i igru. Primer kako treba negovati i čuvati od zaborava esencijalne vrednosti srpske tradicionalne kulture kroz pesmu, igru, narodnu nošnju je rad KUD-a Izvor Reklinghauzen kako kroz aktivno učenje tako i kroz prezentovanje narodne tradicije na brojnim nastupima u Nemačkoj i Evropi. Radeći sa članovima Izvora celu deceniju uspeo sam da im prenesem korpus narodnih igara. Na sceni su objedinjeni gluma prožeta humorom, igra i pesma. Ono što je karakteristično za ovu koreografiju je i to da su zastupljene tri generacije igrača na sceni. Simboli obaranja jabuke, kupovina devojke, buduće mlade. Igrači su pokazali veliku zrelost kada je u pitanju prikazivanje narodne tradicije na sceni – zadovoljan je Majstorović.

Prelepom rođendanskom slavlju prisustvovali su prota Duško Spasojević, konzul Nebojša Živanović kao i Kristal Dimke, zamenica gradonačelnika Reklinghauzena.

Pomoć Pavićima

Tokom večeri vođena je i humanitarna akcija za porodicu Pavić iz mesta Prekovce kod Novog Brda na Kosovu i Metohiji. Prikupljeno je 765 evra i od tog novca porodici će biti kupljena krava, koja im je preko potrebna.

Nadmašena sva očekivanja

Angelina Đokić (19) već nekoliko godina igra u omladinskoj grupi KUD „Sveti Sava“ iz Roterdama.

– Rado smo prihvatili poziv za gostovanje kod naših dragih prijatelja iz Reklinghauzena. Organizacija je fenomenalna, nadmašila je sva naša očekivanja. Baš je odlična nova pevačka grupa, svaka čast pevačima. Domaćini su se maksimalno potrudili da se nijedan gost ne oseti zapostavljeno. Atmosfera između nastupa folklornih ansambala je za pamćenje. Sve u svemu sjajno su nas ugostili i super smo se proveli – kaže Angelina.

Ona dodaje da je čast biti gost Izvora i da nikom iz KUD „Sveti Sava“ iz Roterdama nije bilo teško da prevali 450 kilometara, u oba pravca.

Vanesa Nedinić

Jedva čekam sledeće druženje

Vanesa Nedinić (15) živi u Sundernu i član je KUD „Nemanjići“ iz Dortmunda. Već punih osam godina se, kako kaže, sa zadovoljstvom bavi folklorom.

– Obući nošnju, stati na binu i zaigrati uz muziku, uvek ispuni srce toplinom. Pogotovo ako se to dogodi kao večeras u Reklinghauzenu kod dobrih drugara. Svako naše novo druženje zbližava i nas igrače, a i sve članove oba društva. Za naše „izvoraše“ imam samo reči hvale i jedva čekam naše sledeće druženje.

Sara (treća sleva) sa drugarima iz kluba

Slavila i Sara

Sara Glogovac, članica KUD Beli orlovi iz Bilefelda je u prepunoj dvorani proslavila 14. rođendan. Drugari iz kluba priredili su joj i posebno iznenađenje.