pixabay.com
Foto: Ilustracija

Abdel Fatah al Burhan, šef vladajućeg vojnog i civilnog Veća koje upravlja Sudanom, proglasio je vanredno stanje i raspustio vladu usred vojnog udara i nakon hapšenja premijera.

Nakon hapšenja sudanskog premijera Abdale Hamdoka i drugih zvaničnika, Burhan je izjavio da će vojska nadzirati tranziciju ka demokratiji i da će vlast predati demokratski izabranoj vladi, preneo je RT.

Burhan je najavio da će izbori u Sudanu biti održani u julu 2023. godine, a da će do tada na čelu zemlje biti nova tehnička vlada.

Sudanski general Burhan izveo je državni udar, saopštilo je sudansko Ministarstvo informisanja reagujući na njegovo proglašavanje vanrednog stanja i raspuštanje vlade.
Ministarstvo informisanja jedno je od retkih vladinih tela koje još komentariše situaciju u Sudanu, preneo je Rojters.

Najmanje 12 ljudi je povređeno u sukobima koji su danas izbili između sudanskih vojnika i građana koji protestuju protiv državnog udara, a koji su pokušali da se približe zgradi generalštaba u Kartumu, saopštio je lekarski komitet na svojoj Fejsbuk stranici, ne navodeći više detalja.

Sudanski premijer Abdala Hamdok premešten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, saopštilo je ranije sudansko ministarstvo informisanja.

Pored premijera, uhapšeno je još zvaničnika i političkih lidera.

Širom Kartuma je danas raspoređena teško naoružana vojska i paravojne snage, čime je ograničeno kretanje civila. Vojska je zauzela radio i televizijsku stanicu u prestonici.
Sudan je na ivici građanskog rata nakon neuspelog državnog udara prošlog meseca, koji je ponovo pokrenuo optužbe između vojske i civilnih grupa koje su trebale da podele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here