Izvršili smrtnu kaznu pa ga oslobodili krivice posle 70 godina

0

wikimedia.org
Crni dečak je pogubljen nevin zbog optužbe da je ubio dve devojčice
 

Sudija Karmen Mulis u utorak je oslobodila krivice nedužnog dečaka iz ruralnog dela Južne Karoline osuđenog da je na smrt prebio Meri Emu Tejms (7) i Beti Džun Biniker (11) u gradiću Alkolu u kom je bila postavljena segregacija. Devojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag.

Bilo je to davne 1944. Njihova tela pronađena su u jarku u crnačkom delu grada, a obe su ubijene metalnom šipkom.Nije bilo svedoka ni fizičkih dokaza, a dečaku su tokom suđenja kršena ustavna prava. Nije imao verodostojnu odbranu, a njegovo priznanje, koje postoji u dve verzije, čini se da je bilo iznuđeno, rekla je sudija Mulins.

Dečakove sestre i brat svedočili su ove godine na suđenju na kom se ponovo razmatrala presuda.

– Odveli su mi brata zauvek, a moja majka se nikada posle toga nije nasmejala. Volela bih da njegovo ime bude oslobođeno krivice – rekla je Ejmi Rafner (78).

Porodica ubijenih devojčica protivila se ovakvoj odluci pojašnjavajući da je ostalo vrlo malo materijalnih dokaza sa prvog suđenja, kao i da je nemoguće utvrditi šta se tačno dogodilo pre nekoliko decenija u sudnici. Davne 1944. suđenje je trajalo samo tri sata. U poroti su sedeli isključivo belci, i to muškarci, a trebalo im je samo 10 minuta da osude Stinija. Tri meseca kasnije poslali su ga na električnu stolicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here