Ja sam novi selektor Srbije!

0

 

"Mali general": Dik Advokat uskoro stiže u Beograd
 

Holandski trener Dik Advokat (66) potvrdio je da će biti novi selektor Srbije. Iskusni stručnjak, koji je do sada vodio reprezentacije Holandije (dva puta), Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Belgije i Rusije, potpisaće ugovor na dve godine. "Orlove" će zvanično preuzeti 1. avgusta.
– Ispunila mi se želja da ponovo radim kao selektor. Nije mi se radilo u klupskom fudbalu, iako je bilo nekih poziva iz Južne Afrike, ali to je daleko – rekao je Advokat za holandski "Fudbal internešnal" i istakao:
– Fudbalski Savez Srbije je inicirao saradnju i postigli smo dogovor. Imaju sjajan tim i sad možemo da se fokusiramo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. U suštini, moj ugovor traje do kraja takmičenja, ali je praksa naravno da može i ranije da se prekine ako ne uspemo da se kvalifikujemo.
"Mali general", kako u Holandiji nazivaju Dika Advokata, imao je skromnu fudbalsku karijeru, igrao je u manjim holandskim klubovima i u Americi, ali je kao trener ostavio dubok trag. Pored navedenih reprezentacija vodio je i renomirane klubove poput PSV Ajndhovena, Glazgov Rendžersa, Borusije iz Menhegladbaha, Zenita i AZ Alkmara.

Imaju veliki potencijal: Holandski stručnjak hvali srpske fudbalere
 

Trener rodom Haga će biti drugi stranac na klupi Srbije. Prvi je seo Španac iz Baskije, Havijer Klemente, koji je "orlove" trenirao od 2006. do 2007. godine, ali nije ostvario zapaženije rezultate.
Dik Advokat će na klupi "orlova" zameniti Ljubinka Drulovića, koji je obavljao tu funkciju kao vršilac dužnosti posle odlaska Siniše Mihajlovića u Sampdoriju. Drulović je vodio Srbiju na poslednja četiri prijateljska meča (Republika Irska 2:1, Jamajka 2:1, Panama 1:1, Brazil 0:1).
Srbija se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nalazi u Grupi I sa Portugalom, Danskom, Jermenijom i Albanijom, dok će Francuska kao domaćin EP igrati prijateljske mečeve sa svim timovima iz ove grupe.

 

KARADžIĆ: Uskoro promocija
Predsednik FSS Tomislav Karadžić pre nekoliko dana potvrdio da je Savez obavio razgovor sa holandskim stručnjakom i da je Dik Advokat najozbiljniji kandidat za selektora "orlova", a sad je to i potvrdio.
– Sutra ili prekosutra ćemo zvanično potvrditi da je Dik Advokat selektor. Tokom vikenda bi trebalo da bude i njegovo predstavljanje – rekao je Karadžić za B92.

Selektori Srbije
2006-07 Havijer Klemente
2007-08 Miroslav Đukić
2008-10 Radomir Antić
2010-11 Vladimir Petrović
2010-12 Radovan Ćurčić (v.d.)
2012-13 Siniša Mihajlović
2014 – Ljubinko Drulović (v.d.)
2014 – Dik Advokat

Dolazi iz Haga
Ime i prezime: Dik Advokat
Datum rođenja: 27. septembar 1947.
Godina: 66
Mesto rođenja: Hag
Karijera (igrač): Den Hag (dva puta), San Francisko, Roda, Venlo, Čikago Sting (dva puta), Sparta Roterdam, K. Berhem, Utreht
Karijera (trener): Holandija (po dva puta asistent i selektor), Harlem, SVV, Dordreht, PSV (dva puta), Rendžers, Borusija M, UAE, Južna Koreja, Zenit, Belgija, AZ (dva puta), Rusija, Srbija

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here