Ja sam profesor za ciganski

0

Pune dve godine Dragan Kojić Keba (53) radi na albumu na kojem će biti pesme na rumunskom, ciganskom, turskom, grčkom, a možda i još nekom jeziku. Kada će album biti gotov, još je neizvesno, jer Keba ne voli da žuri i sebi nameće rokove.
– Pre 15-ak godina snimio sam i objavio na albumu pesmu na rumunskom jeziku. Lepo je bila prihvaćena, pogotovo kod naših komšija i od tad imam ideju da uradim CD koji ima radni naziv "Balkanski projekat" – kaže Keba.
x Da li su to potpuno nove numere ili vaši hitovi sa tekstovima na stranim jezicima?
– Sve pesme koje sam do sad snimio su nove i komponovane su za mene, a saradnike imam širom Balkana. Desetak mojih numera ranije su već prepevale neke moje kolege iz Rumunije, Bugarske i Grčke. Još razmišljam hoću li na novom albumu uvrstiti i hit "Nemam drage, nemam druga" na grčkom, koji mi je jedan Grk preveo još pre nekoliko godina. Stalno se rađaju nove ideje, koncepcija se menja, tako da još ne znam kako će izgledati finalan proizvod.
x Na kom jeziku vam je bilo najteže da pevate?

Koncert u Beogradu
– Godinama pričam kako ću održati koncerte u Beogradu, rodnoj Loznici, a potom i u većim gradovima u regionu, ali nikako da sa reči pređem na dela. Neću
više da obećavam, ali moram da kažem da će se oni zaista uskoro desiti. Sa menadžerom Banetom Obradovićem ovih dana treba da odredim datum koncerta u srpskoj prestonici i onda je gotovo, nema više vrdanja. Postoji mogućnost da koncert bude u decembru, a ako ne tad onda iduće godine sigurno. Meni treba bar četiri meseca da se pripremim – kaže Keba.

 

Saradnja sa Grcima
x I ranije ste sarađivali sa grčkim muzičarima, poznajete Jorgosa Dalaresa. Da li vam i on pomaže oko novog albuma?
– Hristos Nikolopulus, poznati grčki kompozitor i muzičar je moj prijatelj i Dalarasev saradnik. S njim sam mnogo češće u kontaktu nego sa Jorgosom. Inače, moja pesma "Imao sam ljubav jednu" snimljena je i na grčkom, imam snimak sa trga u Solunu 1999. godine kada je ovu pesmu horski pevalo 100.000 ljudi koji su davali podršku našem narodu protiv NATO agresije.

– Nisam imao problema, prilično lako mi je sve išlo, pošto od svakog jezika znam po malo. Najbolje razumem ciganski. Muzičar Rade Čokan, koga publika zna iz emisije "Džipsi i prijatelji" moj je glavni konsultant oko pesama na ciganskom. Stalno me hvali da odlično pričam i pevam na tom jeziku. A ja se baš trudim da pravilno izgovaram svaku reč. Muharem Serbezovski mi je rekao pričam bolje od pravih Cigana, te da bih mogao da budem profesor ciganskog. Kaže da imam dobru dikciju, govorim jasno i tečno, pa ću imaću bar tri pesme na ciganskom.
x Svojevremeno su vas prozivali da imate ciganske krvi, i da zato dobro znate taj jezik…?
– Hteli su Cigani da me prisvoje! Šalim se, nisam se ljutio zbog tih tračeva, ali dolazio sam u glupu situaciju da se nekom pravdam, branim i objašnjavam da nisam ja taj za koga me predstavljaju. Ni kriv, ni dužan sam upao u medijski vrtlog, samo zato što nisam hteo da me lažno predstavljaju. Ja mnogo volim i poštujem Cigane, ali nisam njihov.
x Savladali ste i turski jezik?
– Ma, nije turski toliko težak, koliko se čini na prvi pogled. I u toj zemlji imam nekoliko saradnika, odlično se razumemo. Trudiću se da pesme budu što autentičnije melosu na jeziku koji pevam, pa će se sigurno u turskim numerama čuti kaval, grčkim buzuki, a u rumunskim verovatno Panova frula. Moje ime dovoljno je poznato na Balkanu, ali nisu pare i popularnost razlog zbog kog snimam ovaj album. Hoću sebi da ispunim želju i snimim pesme na različitim a meni dragim i bliskim jezicima. Osećam da tako treba, to mi je izazov i zadovoljstvo. A ujedno ću još savladati te jezike i moći ću ubuduće bolje da osetim njihove pesme, narod, kulturu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here