Jabukovac u Beču

0

 

Domaćini su džentlmenski prepustili gostima da izvedu celovečernji program, dok su oni nastupili sa samo dve koreografije koje su izveli srednji i prvi ansambl. Gosti su se za ovaj nastup svojski pripremili i ređali su se pevači, instrumentalisti i folkloraši koji su zagrejali dlanove publike.

 

Rešeni problemi

Publiku su pozdravili bečki advokat Radivoje Petrikić i u ime opštine Negotin, Čedomir Banković, direktor Javno-komunalnog preduzeća iz ovog grada, oba rođeni Jabukovčani.
Petrikić je istakao zasluge Ljubiše Đorđevića, predsednika privremenog organa koji je sve učinio da se za tri meseca reši višegodišnji veliki problem ovog sela i sanira trafo-stanica, uspostavi redovan rad Zdrastvene stanice i pomogne da "Floričika" posle 20 godina ponovo dođe u Beč.

Violeta Marinković pokazala je da odlično svira na violini, Ljupče Vojinović da lepo peva, Ana-Marija Danilović i Miki Jovanović da su vrsni trubači, a Vule Baretić da za njega harmonika nema tajni.

KUD "Floričika" je nastupila sa dečjim folklorom, omladinskim sastavom i starijom grupom, pokazavši sve čari vlaških i srpskih igara i bogate nošnje. Nadmetali su se ravnopravno sa "Mokranjcem" iz Beča, koji je osvajao zlatne medalje na smotrama srpskog folklora dijaspore.

Publika ih je zdušno nagradila aplauzima, pogotovo u delovima kola koja su bili "žestoki" i tražili od izvođača maksimalan napor i veštinu, što su oni i pokazali.

– Kako publika ne bi bila zadovoljna kad smo mi kulturno-umetničko društvo sa bogatom tradicijom. Istakao bih brojna prva 

Poziv na izbore

Ovoj veoma uspeloj priredbi prisustvovali su i Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Saša Ilić, predsednik KUD "Resavac" iz Burgelanda, Ljuba Brajkovića i Marko Stijaković, nosilac liste Socijaldemokratskog privrednog saveza na predstojećim izborima za Privrednu komoru Beča. Stijaković je istakao značaj ovih izbora jer će omogućiti srpskoj populaciji u Beču da ima svog zastupnika ukoliko se masovno odazove na izborima.

mesta na raznim republičkim, opštinskim i regionalnim takmičenjima.

 

Društvo ima stotinak članova, tri ansambla i puno sekcija – rekao nam je Dragan Krstić, predsednik KUD "Floričika" iz Jabukovca.

Krstić je Ljutici Jankoviću, predsedniku "Mokranjca", uručio prigodan poklon i zahvalio se na pozivu.

Jovan Mitojević, predsednik Saveta Mesne zajednice, rekao je za "Vesti" da je Jabukovac ratarsko-stočarsko selo udaljeno 28 kilometara severozapadno od Negotina. Po popisu iz 1981. godine, na privremenom radu u inostranstvu nalazio se 461 stanovnik.

Kao što uvek biva, posle zvaničnog dela programa nastupilo je narodno veselje i bila je to prilika da publika zaigra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here