Printscreen
Danijela Štajnfeld

Glumica Danijela Štajnfeld uzdrmala je poslednjih dana Srbiju i region, ali i Ameriku, kad je optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje. Naime, ona je u filmu “Drži me čvrsto” još prošle godine otkrila da je žrtva zlostavljanja moćnika iz filmske industrije, ali tada nije otkrila ime.

Kao talentovana glumica, ostvarila je zapažene uloge u serijama poput “Ivkova slava”, “Ono naše što nekad bejaše” i “Ranjeni orao”, da bi odjednom nestala iz domaće kinematografije. Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja otišla je u Ameriku, gde je nastavila karijeru.

Rođena je 1984. u rusinskom selu Ruski Krstur u Vojvodini, od majke Rusinke i oca Jevrejina.

– Stvarno volim, podržavam i trudim se da ostanem verna pravim vrednostima u životu, što mislim da sam ponela sa sela, iz rusinske i jevrejske kulture – kaže.

Dok je u Americi, često objavljuje fotografije na kojima pokazuje koliko joj Srbija nedostaje, kao i život u njoj.

– Nekada sam mrzela da budem u našem voćnjaku s jabukama i u našem vrtu. Od sedme godina, moja sestra i ja smo morale da čupamo korov, sadimo, sačuvamo drveće od buba, ptica i bolesti, svakodnevno da se brinemo o voću i povrću. Zatim da pripremamo zemlju za novu sadnju. Od luka, kukuruza, soje i krompira preko malina do lubenica, svakog dana dođe kiša, dođe sunce – napisala je prošle godine Danijela u opisu svoje fotografije, te dodala: “Ne postoji mesto na ovom svetu kao što je to dom.”

Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića. Poslednji film koji je snimila u Srbiji bio je “Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem” 2011. godine. U Americi je završila postdiplomske studije i igrala u nekoliko filmova, među kojima i američko ostvarenje “Samo keš” iz 2015. godine, u kome je tumačila Albanku Blertu, koja ima aferu sa glavnim likom Martinijem. Film obiluje i intimnim scenama. Tu je i TV serija “Andža Karmanova: Euro Spdž”.

Za brak kaže da je čudna zavrzlama, institucija koja, iz njene perspektive, veoma mnogo zahteva, vezivanje za koje čovek mora biti jako otvoren i human. Nema, kako kaže, veće institucije. Ljubav je, ističe ona, najveća snaga koja može čoveka da zaokupi. Posle gnusnog čina htela je sve da zaboravi, a onda su počeli psihički problemi, prestala je da spava, da jede, u jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo. Pošto je pronađena njena oproštajna poruka, neko je pozvao policiju. O tome su ubrzo saznali njeni prijatelji u Njujorku i uradili sve da je vrate nazad. Lekari su joj dijagnostikovali posttraumatski sindrom, od koga se lečila dve godine. U to vreme nije mogla da funkcioniše normalno kao osoba, da se oseća sigurno. Traumu je pokušala da ostavi iza sebe, a onda je donela odluku da svoje iskustvo predstavi u okviru dokumentarnog filma “Drži me čvrsto”. Tečno govori engleski, hebrejski i rusinski jezik.