commons.wikimedia
Novi Sad

Grad Novi Sad postaje sve više interesantnija destinacija što potvrđuju i zvanični statistički podaci koji pokazuju da je najveći grad Vojvodine po poseti turista odmah iza prestonice Srbije – Beograda.

Kada je reč o dolasku i noćenju stranih turista, Novi Sad je u prva četiri meseca ove godine kada je inače i udarna zimska turistička sezona na planinama, bio ispred svih planinskih centara, ali i banja. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) periodu januar – april 2022. u Novom Sadu je ostvareno 136.479 noćenja, što je rast od 36,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, a za 33,4 odsto u odnosu na predpandemijsku” 2019.

Na teritoriji ovog drugog po veličini grada u Srbiji u periodu od januara do aprila ukupno je boravilo 49.005 turista što predstavlja rast u odnosu na isti period prethodne godine za čak 105,5 odsto. Domaćih turista je bilo 22.467 ili za 47,2 odsto više, dok je stranaca bilo 26.538 što je za čak 208,8 odsto više. Samo u aprilu, prema podacima RZS-a broj noćenja stranih turista u Novom Sadu bio je za 56,4 odsto veći nego istog meseca 2019. Tačnije, stranci su ostvarili gotovo 10. 000 noćenja više nego pre tri godine. Prema statističkim podacima, najveći broj stranih turista koji su posetili Novi Sad poreklom je iz Rusije, zatim Nemačke, Francuske, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Bugarske, SAD, Indije i Hrvatske. Tome da je sve traženija destinacija za dolazak turista ide u prilog i činjenica da je Novi Sad od 1. januara Evropska prestonica kulture za 2022. To je prvi put, da neki grad iz Srbije nosi ovu titulu, koju deli sa luksemburškim gradom Eš sur Alzetom i drugim najvećim gradom Litvanije Kaunasom. Kao Evropska prestonica kulture 2022, planirano je da se Novi Sad ove godine predstavi sa više od 1.500 kulturnih događaja, a jedan od njih je i “Betoven maraton”.

U nedelju, 26. juna u Novom Sadu će Beogradska i Dortmundska filharmonija izvesti svih devet Betovenovih simfonija. Kako se najavljuje to će biti najveći događaj klasične muzike u svetu u ovoj godini.

Prvo će osam simfonija izvesti naizmenično. U Gradskoj centralnoj dvorani od 10.00 Dortmundska filharmonija izvešće simfonije broj 1 i 2, zatim u 12.30 Beogradska treću i četvrtu i tako naizmenično, a kulminacija “Betoven maratona” biće “Deveta simfonija” i čuvena “Oda radosti” u čast Evropi i evropskim tekovinama, kada će se članovima ove dve filharmonije pridružiti i Slovački filharmonijski hor sa četvoro solista iz Holandije, Austrije i SAD na Petrovaradinskoj tvrđavi u 20.22.

Novi Sad je poznat po bogatoj kulturnoj raznolikosti, muzejima i galerijama, univerzitetima i institutima, velikim nacionalnim pozorištem, svetski čuvenom festivalu Egzit . Uz Petrovaradinsku tvrđavu poznatu i kao Gibraltar na Dunavu, u okolini su izletišta, očuvani eko sistemi i kompleks pravoslavnih manastira na prostoru Nacionalnog parka Fruška gora. Bogatstvo gastronomije i seoskih običaja, posetiocima dočaravaju salaši, čarde i vinski putevi na obodima Novog Sada.

Svetionik slobode

Kako je kazao ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, Novi Sad ima ogroman značaj ne samo za srpski nacionalni identitet već i za Evropu.

“Novi Sad je oduvek bio svetionik slobode, otvorenosti, etničke, kulturne i verske tolerancije, a to su vrednosti koje su danas toliko potrebne i koje bi trebalo da neguju i održavaju,” naveo je Žiofre.

Gradovi pobratimi

Grad Novi Sad je polovinom juna sa Opštinom Alanja iz Turske potpisao Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje dva grada. Kako je tom prilikom izjavio gradonačelnik Miloš Vučević prethodnih 10 godina Novi Sad je duplirao broj gradova prijatelja, a to je dokaz da ljudi sa svih strana prepoznaju ovaj najveći grad u Vojvodini kao dobrog prijatelja kojem se vraćaju. Jedan od gradova pobratima je i Dortmund, a o poseti delegacije Novog Sada tom gradu u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija, “Vesti” su nedasvno pisale.

Prestonica biciklista

Vučević je izjavio i da pokrajinska prestonica kontinuirano ulaže u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja i da je cilj Grada Novog Sada da bude prepoznatljiv turistima, ali i svim građanima i kao biciklistički grad. On je naveo i podatak da je u prethodnoj deceniji broj svakodnevnih biciklista porastao za gotovo 300 procenata i da ih sada ima skoro 40.000.