Jači od zime i vetra

0

 

Agilni domaćini ugostili su ovom prilikom i zemljake iz kantona Tićino, KUD "Sveti Sava" iz Belincone i "Branko Radičević" iz Lugana, ali i "komšije" iz "Sloge" – Cirih. Radislav Šarčević, predsednik "Kočića" je sve pozdravio, zahvalio im se što su došli, a posebno gostima iz Tićina i Ciriha.

Dobra, stara vremena

Veoma dirljiv susret, posle 30 godina razdovojenosti, desio se na ovoj zabavi između komšija Hrvata Joze Čebića i Srbina Dragana Petrovića iz mesta Podorašje i Jasenica, u opštini Srebrenik u FBiH, koji su se sa suzama u očima setili, kako rekoše, "dobrih, starih vremena".

Predsednik SKS Milan Andrić bio je oduševljen brojem prisutnih, dobrom organizacijom, brigom o kulturnoj baštini i dodao da sibirska zima i vetar nisu omeli naše ljude da dođu i zajedno sa suprugama proslave Dan žena.

Dramska sekcija domaćina, koja je zaista raritet u našim društvima, otvorila je program skečom o dedi i baki, a njihove starije kolege folkloraši "Igrama iz Srbije" pokazali su kako su sve veštiji u pesmi i igri. Gosti iz kantona Tićino, koji su zbog ove priredbe prevalili više od 500 kilometara, podsetili su prisutne na koreografije iz Šumadije i Niša, dok je "Sloga" iz Ciriha sa pevačkom grupom i "Igrama iz Mačve" izmamila frenetične aplauze publike, kao uostalom i oni koji su nastupali pre njih.

 

Zahvalnice gostima

Predsednik Šarčević dodelio je zahvalnice predstavnicima folklornih društva i gostima iz Srbije i Republike Srpske Veri Matović i grupi "Mara i derventske lole".

Kada su mladi završili sa nastupima, mikrofona se latila poznata pevačica Vera Matović, kao i grupa "Mara i derventske lole", uz pratnju orkestra "Kalimero" iz Bregenca u susednoj Austriji.

 

Za tili čas svi gosti u sali bila su na nogama, pevajući i igrajući, a kada je Vera Matović zapevala pesmu "Nema raja bez rodnoga kraja", atmosfera je dovedena do usijanja – oko pevačice se "omotalo" veliko kolo koji su predanom igrom "pozdravljali" svaku sledeću pesmu. Hit večeri bio je i trubački orkestar "Kalašnjikov" iz Ciriha nastupili su kao gosti iznenađenja, a kada su "grunuli" sa trubama, oduševljenju nije bilo kraja.

Desimir Stevanović, Slava Ilić i Branko Stankovski, vodeći ljudi u našim klubovima u kantonu Tićino, rekoše nam kako su srećni da su pobratimi sa jedinim od najboljih društava u Švajcarskoj.

– Već 20 godina idemo po našim zabavama, ali ova je među najboljima – kažu Dragan Petrović i Milenko Đuranović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here