EPA
Strateški dogovor: Aleksandar Vučić i Ilham Alijev

Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana koji ima poseban značaj za Srbiju u ekonomskoj saradnji i podršci u borbi za Kosovo, posetio je Beograd i predsednika Vučića. Dvojica predsednika saopštili su da je napravljen plan za godine pred nama u vojno-tehničkoj i oblasti privrede, posebno energetike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjom posetom saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

– To je važno, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Mi zato radimo na uspostavljanju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina tog energenta iz Azerbejdžana – rekao je Vučić.

Srpski predsednik dodao je da se razgovaralo smo i o transmisiji električne energije, preko podvodnog kabla ispod Crnog mora, kako bi se Srbija povezala i s Rumunijom i Mađarskom i u budućnosti imala garantovanu punu energetsku sigurnost. Vučić je istakao da nam je takva veza neophodna i da je posebno zahvalan Alijevu što to razume.

Strateški odnosi

Predsednik je naglasio da su ovom prilikom u Beogradu potpisani važni sporazumi i da će u narednih 20 dana s nekoliko ministara otići u nezvaničnu, ali radnu posetu Bakuu.

– Nameravamo da razgovaramo o nekoliko strahovito važnih tema za nas i da strateško partnerstvo produbimo i veoma konkretnim sporazumima – rekao je Vučić.

On je poručio da je dvema zemljama zajedničko to što nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i podržavaju se međusobno u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku svetske organizacije.

– Plašim se da je danas malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog pravnog poretka. Ipak, smatramo da je to jedina opcija za našu budućnost – rekao je Vučić.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev naveo je da dokumenta potpisana u Beogradu predstavljaju pravni osnov za strateške odnose koji su od ogromnog značaja za obe zemlje.

– Predsednika Vučića i mene vezuje prijateljstvo, i to je osnovni faktor za razvoj naših odnosa. Mi jesmo strateški partneri u pravom smislu te reči s obzirom na to da uspešno sarađujemo u brojnim oblastima i da postoje strateški ciljevi te naše saradnje.

Borba za suverenitet

Alijev je istakao da su Srbija i Azerbejdžan su podržavali uvek jedna drugu u međunarodnoj areni u borbi za teritorijalni integritet.

– Delovi naše dve zemlje (Kosovo i Nagorno Karabah) dugo su pod okupacijom i to nije rešavano uprkos rezolucijama UN. To pokazuje da odluke i Rezolucije koje donose međunarodne organizacije jesu selektivne. Ponekad Savet bezbednosti UN usvaja rezolucije danima, a nekada za nekoliko sati. Ali, kada je reč o našim državama to predugo traje. Azerbejdžan je morao da čeka 27 godina i pribegne sili i pravu na samoodbranu. To pravo ima svaka zemlja i mi ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa – istakao je Alijev.

Večno prijateljstvo

Alijev je najavio da će ponovo posetiti Srbiju.

– Drago mi je što sam u vašoj prelepoj zemlji, mada je moja poseta zakasnela zbog pandemije. Imaćemo sve više sastanaka nalik ovom i naše prijateljstvo će biti večno – poručio je predsednik Azerbejdžana.

Potpisano osam sporazuma

Ilhama Alijeva u vazdušnom prostoru Srbije dočekali su lovci srpskog ratnog vazduhoplovstva MiG-29, a na crvenom tepihu na pisti Aerodroma “Nikola Tesla” predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz postrojenu Gardu Vojske Srbije. Alijeva je pozdravio i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev.

Državnici su se potom uputili do Palate “Srbija” u Novom Beogradu, gde su intonirane himne uz artiljerijske plotune, a Alijev se poklonio zastavi domaćina i obišao stroj Garde. Potom je održan sastanak dvojice predsednika u četiri oka.

Alijev i Vučić su nakon toga pozdravili predstavnike delagacija Srbije i Azerbejdžana. Delegaciju Srbije na plenarnom sastanku činili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, finansija Siniša Mali, unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, poljoprivrede Jelena Tanasković, rudarstva i energetike Dubravka Đedović i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Potpisano je ukupno sedam bilateralnih dokumenata Srbije i Azerbejdžana, koji će omogućiti praktičnu saradnju. Osim toga, predsednici Vučić i Alijev potpisali su zajedničke izjave, kao i Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana.

Srbija vratila dug pre roka

Alijev je rekao da će Azerbejdžan nastaviti da sarađuje s prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo po pitanju energetike, a da će sa Srbijom nastojati da proširi saradnju u vojno-tehničkoj oblasti.

Vučić je ispričao da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija godinu dana pre roka isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

– Oni su nama bez kašnjenja izgradili tešku deonicu auto-puta od Ljiga do Preljine. A mi smo se odužili prevremeno i po tome je Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner. A znamo i da se Alijevu može verovati i na reč – kazao je Vučić.

Vučić je istakao da je Ilham Alijev sada zbog gasa najpopularniji čovek u Evropi.

– Za njega obično nisu imali vremena, a sada ga mnogo vole i imaju sve vreme ovog sveta. Ali ja znam da je Alijev pametan čovek, sve vidi i razume. Čak sam malo ljubomoran, mene zovu samo u vezi s Kosovom, a njega vole i mole, to je milina gledati – rekao je Vučić kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da je Alijev uvek brinuo o svojoj zemlji. Vučić je naglasio da Srbija nema gas kao Azerbejdžan, ali da ima litijum čije su se proizvodnje odrekli neki “geniji”.

– Čuvaćemo svoju zemlju, i one koji su njeni iskreni prijatelji. Sa njima ćemo uvek sarađivati. Nadam se da će predsednik Alijev neki drugi put ostati duže u našoj Srbiji. Mi se osećamo uvređeno kada gosti ne prenoće kod nas – kazao je Vučić.

Otvorena vrata poljoprivredi

Srbija u Azerbejdžan najviše izvozi farmaceutske proizvode i automobilske gume, a uvozi metal. Međutim, Azerbejdžan je zainteresovan i za druge sektore ekonomije i aktivno nastoji da obezbedi poljoprivredne proizvode iz Srbije. Tako je prošlog meseca dr Afar Hacijev u Privrednoj komori Vojvodine pozvao agrarne kompanije iz Srbije da svojim proizvodima snabdevaju tržište Azerbejdžana.

– Veoma smo zainteresovani za srpske semenske proizvode, ne samo kukuruza nego i lucerke i soje, zatim za sadni materijal, preparate za zaštitu bilja, kao i voće i povrće. Prepoznajemo velike mogućnosti za saradnju s Institutom NS seme, a pozivamo i druge agrarne kompanije jer su potencijali veliki. Znamo da Srbija ima proizvodnju usaglašenu s evropskim standardima i taj administrativni posao veoma brzo i lako završavamo, a potom sledi komercijalni deo. U svakom slučaju, mi smo veoma otvoreni za saradnju – poručio je Hacijev.

Jedan od važnih azerbejdžansko-srpskih projekta koji je sada u prvoj fazi realizacije, jeste izgradnja doradnog semenskog centra u Azerbejdžanu, a u posao su uključene dve kompanije iz Srbije, čulo se na okruglom stolu u Privrednoj komori Vojvodine.