youtube/Pratesi Living
Foto: Arhiva

Prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri, najtraženija su srpska zanimanja, a najdeficitarniji zanati poput stolarskog, mesarskog, pekarskog, dok su na istom spisku i frizeri, metalostrugari i farbari, govore podaci sajta za zapošljavanje poslovi.infostud za 2020. godinu.

Kako za “Vesti” otkrivaju u Infostudu, kada je reč o potražnji, isti trend se nastavlja i u ovoj godini. Sudeći prema oglasima na tom sajtu, koji trenutno nudi 3.021 radno mesto za 1.812 kompanija, više od polovine raspisanih konkursa je za lica sa srednjom školom, dok podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da su dosta traženi radnici bez kvalifikacija.

Inženjeri na ceni

Pregled najtraženijih profila prema prijavljenim potrebama poslodavaca tokom 2018. i 2019. su, kako navode u Nacionalnoj službi, lica bez kvalifikacija za poslove pomoćnih radnika, za poslove održavanja, čišćenja i slično. Dosta se traže i pomoćni građevinski radnici.

– Traženi su paker, šivač tekstila i konfekcije, prodavac, zaštitar imovine, portir, bravar i razni profili vozača poput onih koji upravljaju putničkim, ali i teretnim vozilima i autobusima – kažu u nacionalnoj službi.

Njihova statistika govori da su traženi kuvari, stolari, pekari, elektrozavarivači, magacioneri i obrađivači metala.

– Potreba ima i za računarskim operaterima, ekonomskim tehničarima, mašinskim tehničarima konstruktorima, administratorima osiguranja, administrativnim tehničarima, kao i medicinskim sestrama i strukovnim kozmetičarima estetičarima.

Sa visokom školom su, sudeći prema evidenciji Biroa, traženi mašinski i diplomirani mašinski inženjeri i diplomirani inženjeri zaštite od katastrofalnih događaja i požara, diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirani pravnik i specijalista doktor medicine.

Najviše oglasa za zapošljavanje je na Infostudovom sajtu objavljeno za IT kadrove, kao i zanimanja iz oblasti trgovine i prodaje, mašinstva, elektrotehnike i administracije.

– Tokom prethodne godine je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14 odsto u odnosu na 2018. godinu. Šansu da se zaposli imalo je više od 225.000 kandidata koji su imali u ponudi 48.893 raspisane pozicije – ukazuju u Infostudu i navode da se u proseku na jedan oglas javilo 65 kandidata.

Plata kao mamac

Na osnovu objavljenih oglasa poslodaca, prema rečima Miloša Turinskog, portparola Infostuda, pokazuje se da su zainteresovani kandidati u potrazi za bolje plaćenim poslovima i radnim uslovima.

– Od 100 odsto oglasa, na primer, za frizera, desetak odsto su oni na koje se kandidati javljaju, jer su jasno navedeni uslovi rada i solidna plata. Zavisno od salona, u takvim oglasima se kreće od 420 do 850 evra, ponekad i do 1.270 evra, što se u protekloj godini desilo dva puta, pa se na takve ponude posla javlja mnogo kandidata. Na ostalih 90 odsto je odziv slab ili nikakav, jer su šturo napisani, s opcijama bez navođenja visine mesečnih primanja, ili s malom zaradom, pa se desi da ne stigne nijedna prijava – kaže Turinski za “Vesti”.

To, kako pojašnjava, govori da ljudi ipak neće da rade za svakoga, niti bilo šta, jer imaju “u rukama” zanat koji se traži i znaju kakva je potreba tržišta za tim njihovim profilom.

Oglasi na stranom jeziku čine skoro četvrtinu, odnosno 24 odsto ukupnog broja, a u njima se kako nam kaže PR Infostuda, najviše traži znanje engleskog, nemačkog, mađarskog i ruskog.

Kada je reč o IT oglasima tokom prethodne godine najtraženije pozicije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, NET Developer i IT Help Desk Support. Najbolje su među IT stručnjacima prolazili mediori kojima je bilo namenjeno 64 odsto oglasa, seniori 21 odsto, a najmanje su se tražile junior pozicije, svega 14 odsto.

Poslodavci su, prema statistici Infostuda, tokom 2019. godine u više od 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto tražila visoka ili viša stručna sprema. Pokazuje se da je i pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje u blagom padu.

Četvrt miliona sa radnom knjižicom

Na evidenciji Nacionalne službe u januaru 2020. je registrovano 516.508 nezaposlenih, od čega 282.181 ili 54,6 odsto žena. Brojke o zapošljavanju po podacima iz baze prijava na obavezno socijalno osiguranje u decembru 2019. govore da ih je bilo 14.626, od čega 8.150 ili 55,7 odsto su žene. Broj o zapošljavanju sa evidencije službe za 2019. godine iznosio je 243.373.

– U skladu sa izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009, Nacionalna služba vrši prijem i registrovanje isključivo onih prijava za zapošljavanjem za koje joj se poslodavac obratio za posredovanje. Tada je zvanično prestala da važi obaveza da poslodavac prijavi svako slobodno radno mesto, pa ne raspolažemo podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada.

Više radnih mesta za invalide

U porastu je, kako ističu u Infostudu, broj oglasa namenjenih osobama sa invaliditetom. Ta brojka je stigla na ukupno osam odsto. U 2018. oglasa za osobe s invaliditetom bilo je 2.845, dok je prošle godine raspisano skoro 30 odsto više, odnosno 3693.